Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο τρολάρει το διάγγελμα Πούτιν – «Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά;»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο τρολάρει το διάγγελμα Πούτιν – «Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά;»

Για άλλους «πυρηνικό» και για άλλους διάγγλεμα ήττας. Το πρώτο τηλεοπτικό μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει μουδιάσει τη διεθνή κοινότητα. Το Κίεβο, πάλι, επιχείρησε να… τρολάρει τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Στο διάγγελμά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και διεμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα κάνει πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η πρώτη αντίδραση του Κιέβου ήρθε από τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ», έγραψε, αρχικά, ο Ποντόλιακ στο Twitter.

Σε γραπτό του μήνυμα στο Reuters, δε, ο Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε την επιστράτευση από την πλευρά της Ρωσίας προβλέψιμη και τόνισε πως θα αποδειχτεί μη δημοφιλής, ενώ είναι κάτι που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας.

«Απολύτως προβλέψιμη κίνηση, που φαντάζει περισσότερο ως μια προσπάθεια αιτιολόγησης της ίδιας της αποτυχίας τους (των Ρώσων)», έγραψε ο Ποντόλιακ στην πρώτη αντίδραση της ουκρανικής προεδρίας μετά την ρωσική επιστράτευση.

«Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο και ως εκ τούτου ο Πούτιν έπρεπε να λάβει υπερβολικά μη δημοφιλείς αποφάσεις να επιστρατεύσει και να περιορίσει υπερβολικά τα δικαιώματα των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη για την έναρξη ενός “απρόκλητου πολέμου” και να χρεώσει την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας στην Δύση, σημείωσε ο Ποντόλιακ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πρώτη επιστράτευση στην Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας την Δύση ότι αν συνεχίσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί “πυρηνικό εκβιασμό”, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ ολόκληρου του οπλοστασίου της.

Η μερική επιστράτευση που διατάσσει ο Πούτιν κλιμακώνει σημαντικά την σύρραξη στην Ουκρανία και έρχεται σε μία στιγμή που η Ρωσία αντιμετωπίζει την ουκρανική αντεπίθεση που έχει ωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε οπισθοχώρηση και την παράδοση ουκρανικών εδαφών που είχαν με κόπο καταλάβει.