Κόσμος

Politico: Ο Σαρλ Μισέλ συνωμοτεί κατά της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Έντονες είναι οι διεργασίες στις Βρυξέλλες λίγες μέρες για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με το Politico να κάνει λόγο για σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για την «εξόντωση» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να της στερήσει μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν.

Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου ένας πόλεμος εξουσίας φαίνεται να διαδραματίζεται στο παρασκήνιο μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν που διεκδικεί την επανεκλογή της στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Politico, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβυλίου Σαρλ Μισέλ προσπαθεί να εξουδετερώσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ισχυρή επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ιστοσελίδα επικαλείται οκτώ διπλωμάτες της ΕΕ, αξιωματούχους των Βρυξελλών αλλά και εθνικών κυβερνήσεων, που δήλωσαν ότι ο Σαρλ Μισέλ επιχειρεί να ματαιώσει μια πιθανή δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν.

«Τους τρελαίνει όλους, επειδή το παιχνίδι του είναι τόσο προφανές: να κάνει τη φον ντερ Λάιεν να σκοντάψει και να ονειρεύεται τη δική του κορυφαία θέση», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι off-the-record δηλώσεις και το Sofagate

Παρασκηνιακά, ο πόλεμος εξουσίας μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε όταν άρχισαν να ακυρώνονται μεσημεριανά γεύματα και ξεκίνησαν οι off-the-record δηλώσεις.

Η κατάσταση αυτή άρχισε να βγαίνει προς τα έξω κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα το 2021, όταν ο Σαρλ Μισέλ άρπαξε τη μοναδική καρέκλα που ήταν διαθέσιμη δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, αφήνοντας τη φον ντερ Λάιεν να καθίσει σε έναν καναπέ, το γνωστό τότε «Sofagate». Αργότερα η ίδια προέβη σε καταγγελίες για σεξισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ορισμένοι εικάζουν ότι ο Σαρλ Μισέλ διεκδικεί τον ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, διαδεχόμενος τον Ζοζέπ Μπορέλ, με τον οποίο έχει καλή σχέση

Η στρατηγική του θα είναι να τραβήξει τους αρχηγούς κρατών στην άκρη και θα επιχειρήσει τετ-α-τετ αντί για συζητήσεις με όλους παρόντες όπως παραδοσιακά γίνονται αυτές οι συμφωνίες, υποστήριξαν μερικοί από τους οκτώ διπλωμάτες και αξιωματούχους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει όλο και πιο νευρικές σχετικά με την πραγματική ατζέντα του Μισέλ.

«Πολλά κράτη μέλη ανησυχούν ότι ο Σαρλ Μισέλ δεν θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά θα ακολουθήσει μια προσωπική ατζέντα εκδίκησης», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί μεταξύ πολλών συναδέλφων τους.

Σημειώνεται λήξει η θητεία του Μισέλ την 1η Δεκεμβρίου, δεν μπορεί να ανανεωθεί και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου δεν έχει προφανή στρατηγική εξόδου.

Επομένως, γιατί να μην διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο υψηλού κύρους, σε επίπεδο ΕΕ;

Η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν

Στα χαρτιά, η 65χρονη φον ντερ Λάιεν είναι η υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τότε που ανέλαβε τη θέση το 2019, η φήμη της φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων έχει έχει μεγαλώσει τόσο κατά τη διάρκεια διαχείρισης της πανδημίας όσο και κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Αντίθετα ο Σαρλ Μισέλ έχει γίνει αντικείμενο γκρίνιας, κριτικής και χλεύης.

Η αιφνιδιαστική απόφασή του να εγκαταλείψει πρόωρα τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόχλησε πολλούς στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η φον ντερ Λάιεν είναι υποψήφια με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο προηγείται δημοσκοπικά, ενώ είναι δύσκολο να δει κανείς ποιος άλλος υποψήφιος έχει πιθανότητες να την εκτοπίσει από την καρέκλα της.

Σε θεωρητικό επίπεδο, το προφανές παιχνίδι θα ήταν ο Σαρλ Μισέλ να επιχειρήσει μια γρήγορη συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία για την φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, ο Σαρλ Μισέλ φέρεται να έχει άλλη ατζέντα, που περιλαμβάνει την ανταρσία και περισσότερη εξουσία«Θεωρεί τη σύγκριση με τη φον ντερ Λάιεν ως θεμελιωδώς λανθασμένη και άδικη», δήλωσε άλλος διπλωμάτης της ΕΕ. Η ομάδα της φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Και ο Μισέλ μπορεί να έχει αρκετούς αρνητές της φον ντερ Λάιεν έτοιμους να επιτεθούν τις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Την ίδια στιγμή ο Σαρλ Μισέλ μπορεί να βρει αρκετούς αρνητές της φον ντερ Λάιεν έτοιμους να αντιταχθούν τις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει πολλάκις κατηγορηθεί για ένα «συγκεντρωτικό στυλ» εξουσίας.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, που αποτελούν μέρος του συνασπισμού ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν, επιτίθενται ολοένα και περισσότερο στην πιθανή συνεργασία της με δεξιούς ηγέτες και κόμματα, μετά το άνοιγμα της Φον ντερ Λάιεν στη Μελόνι.

Την ίδια ώρα, οι διπλωμάτες που δήλωσαν ότι ο Σαρλ Μισέλ θέλει να πάρει εκδίκηση, απέκρουσαν το ενδεχόμενο να πάρει άλλο αξίωμα, θεωρώντας ότι είναι απίθανο σενάριο. Όπως ανέφεραν, ο Σαρλ Μισέλ δεν θα είχε καμία πιθανότητα.

Ένας από τους διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσε ότι όλα καταλήγουν στο «εγώ, εγώ και εγώ» με τον Σαρλ Μισέλ.

Οι ίδιοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα παρακάμψουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον Σαρλ Μισέλ στη συζήτηση για τις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης, κατά τις συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου και στις 27-28 Ιουνίου.

Πληροφορίες από το Politico

ΠΗΓΗ newsit.gr