Κόσμος

Πολωνία: Ρώσος φαρσέρ που προσποιούταν τον Μακρόν μίλησε με τον πρόεδρο Ντούντα

Η συνομιλία των 7,5 λεπτών δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο από τους ρώσους κωμικούς «Βόβαν και Λέξους».

Είναι η δεύτερη φορά που ο πρόεδρος της Πολωνίας πέφτει θύμα ρωσικής φάρσας: κωμικός που υποδυόταν τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε στο τηλέφωνο με τον Αντρέι Ντούντα τη νύχτα που ένας πύραυλος έπεσε σε πολωνικό χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η συνομιλία των 7,5 λεπτών δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο από τους ρώσους κωμικούς «Βόβαν και Λέξους».

Ο Ντούντα ακούγεται να μιλά αγγλικά στον φαρσέρ, ο οποίος προσπαθεί να απαντά με γαλλική προφορά.

Το περιστατικό, το οποίο επιβεβαιώθηκε την Τρίτη από την πολωνική προεδρια, έρχεται δύο χρόνια μετά το πρώτο τηλεφώνημα των ίδιων φαρσέρ.

«Εμανουέλ, πίστεψέ με, είμαι προσεκτικός» λέει ο Ντούντα στο νέο τηλεφώνημα. «Δεν θέλω να πάω σε πόλεμο με τη Ρωσία και, πίστεψέ με, είμαι πολύ, πάρα πολύ προσεκτικός».

Το γραφείο του Ντούντα επιβεβαίωσε πως «μετά το πυραυλικό πλήγμα στο Πριζέβοντοφ, στη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, πρόσωπο που ισχυρίστηκε ότι ήταν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να συνδεθεί».

«Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συνειδητοποίησε από τον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο ο συνομιλητής διεξήγαγε τη συζήτηση πως ίσως επρόκειτο για φάρσα, οπότε τερμάτισε τη συνομιλία».

Το προεδρικό γραφείο διεξαγάγει τώρα έρευνα για το περιστατικό.,

Το 2020, το κωμικό δίδυμο Βόβαν και Λέξους μίλησαν τηλεφωνικά με τον Ντούντα υποκρινόμενοι τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μια φάρσα που δημιούργησε ερωτήματα για την ασφάλεια και τις διαδικασίες ελέγχου κλήσεων στο προεδρικό γραφείο.