Κόσμος

Πορτογαλία: Χαλαρώνουν τα μέτρα για τον κορονοϊό – Τι λειτουργεί από σήμερα

Ρωσία: Αποχή από τις συγκεντρώσεις υπέρ Ναβάλνι ζητά η αστυνομία – «Οι παραβάτες θα συλλαμβάνονται»

Συνεχίζεται η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού στην Πορτογαλία, με την επαναλειτουργία ορισμένων κοινωνικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για την τρίτη φάση άρσης των περιορισμών που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα.

Ειδικότερα, από σήμερα, Δευτέρα (19/4), στην Πορτογαλία επαναλειτουργούν εμπορικά κέντρα, το εσωτερικό των καφέ και των εστιατορίων, αίθουσες θεαμάτων, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια. Από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, οι αρχές της χώρας είχαν επιβάλει αυστηρό γενικό lockdown προκειμένου να αναχαιτίσουν ένα τρίτο βίαιο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου δέκα δήμοι που καταγράφουν πολύ αυξημένα ποσοστά μολύνσεων δεν ακολούθησαν αυτήν την κίνηση άρσης των περιορισμών.

Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ισπανία θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως τα τέλη του μηνός, όπως και η υποχρέωση για τους επισκέπτες που φθάνουν στην Πορτογαλία να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ και να υποβάλλονται σε καραντίνα. Ωστόσο, την Παρασκευή η κυβέρνηση προχώρησε στην χαλάρωση των περιορισμών που ίσχυαν για τα ταξίδια από τα τέλη Ιανουαρίου, αίροντας την αναστολή πτήσεων με τη Βρετανία και τη Βραζιλία για μετακινήσεις που κρίνονται απαραίτητες.

Το επόμενο και τελευταίο στάδιο της σταδιακής άρσης των υγειονομικών περιορισμών προβλέπεται σε δύο εβδομάδες, κυρίως με την επαναφορά δημόσιων εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους αν η εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης το επιτρέψει, ανέφερε η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Παράλληλα με την επαναλειτουργία των σχολείων, που είχαν ξεκινήσει με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι αρχές ξεκίνησαν εκστρατεία ιχνηλάτησης και εμβολιασμού του εκπαιδευτικού προσωπικού. Το Σαββατοκύριακο, σχεδόν 170.000 εκπαιδευτικοί και άλλο προσωπικό που εργάζεται στα σχολεία έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Συνολικά, για έναν πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η Πορτογαλία έχει χορηγήσει 2,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου και 650.000 άνθρωποι έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ