Κόσμος

Qatar Gate: Δηλώνει «αθώος» ο Ταραμπέλα και λέει ότι δεν πήρε λεφτά – Σε ποιον ρίχνει την ευθύνη

Qatar Gate: Δηλώνει «αθώος» ο Ταραμπέλα και λέει ότι δεν πήρε λεφτά – Σε ποιον ρίχνει την ευθύνη

Ο ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών του Qatar Gate, ο Μαρκ Ταραμπέλα, ξεκαθάρισε ότι είναι αθώος και ότι δεν έχει πάρει ποτέ λεφτά από κανέναν στο σκάνδαλο διαφθοράς υπέρ του Κατάρ. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής, μάλιστα, καταγγέλλει ότι ο βασικός ύποπτος της υπόθεσης, τον οποίο δεν κατονόμασε, τον έμπλεξε στο όλο θέμα σε ομολογία του προς υπεράσπιση ιδίου συμφέροντος.

Ο Bέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, την άρση της ασυλίας του οποίου έχει ζητήσει η δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου Qatar Gate, δηλώνει αθώος και καταγγέλλει την ομολογία ενός βασικού υπόπτου προς υπεράσπιση ιδίου συμφέροντος, με ηλεκτρονικό του μήνυμα προς την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου διαφθοράς υπέρ του Κατάρ, μπορεί να μην μίλησε με… ονοματεπώνυμο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι φωτογραφίζει τον Αντόνιο Παντσέρι.

Ο Μαρκ Ταραμπέλα αποκλείσθηκε χθες από την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο διαρκεί η έρευνα.

Ο Βέλγος κατηγορήθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι – τον έναν από τους τέσσερις υπόπτους που είναι προφυλακισμένοι για το Qatar Gate – ο οποίος δήλωσε στους ανακριτές ότι κατέβαλε στον Bέλγο ευρωβουλευτή «120.000 έως 140.00 ευρώ», σύμφωνα με την εφημερίδα L’ Echo.

«Μέχρι σήμερα εξακολουθώ να μην έχω το δικαίωμα να υπερασπισθώ τον εαυτό μου. Δηλώνω και θα δηλώνω αθώος. Δεν έλαβα ποτέ χρήματα ή δώρα με αντάλλαγμα τις πολιτικές μου απόψεις», επισήμανε ο Ταραμπέλα.

«Κρίνομαι από την κοινή γνώμη ή από ορισμένους συναδέλφους μου με βάση δημοσιεύματα του Τύπου ή την ομολογία προς υπεράσπιση ίδιων συμφερόντων φυλακισμένων, ομολογία που όπως φαίνεται μεταβλήθηκε στο πέρασμα του χρόνου, αντίθετα με την δική μου θέση», ανέφερε ο Βέλγος.

Ο Αντόνιο Παντσέρι, κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου Qatar Gate, έκανε συμφωνία με την βελγική δικαιοσύνη βάσει της οποίας δεσμεύεται να δώσει πληροφορίες στους ανακριτές με αντάλλαγμα την επιβολή μειωμένης ποινής φυλάκισης. Πρόκειται για καθεστώς «προστατευόμενου μάρτυρα», αντίστοιχου με το ισχύον στην πρακτική κατά της Μαφίας στην Ιταλία.

Η κατοικία του Μαρκ Ταραμπέλα στη περιοχή της Λιέγης έχει ερευνηθεί από τις 10 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της έρευνας, αλλά δεν βρέθηκαν μετρητά. Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποφανθεί για τα αιτήματα άρσης ασυλίας του Μαρκ Ταραμπέλα και του άλλου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή, του Ιταλού Αντρέα Κοτσολίνο, που διαβιβάσθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου από την βελγική δικαιοσύνη.

Αρνείται τις κατηγορίες

Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, η Επιτροπή είχε την πρόθεση να καλέσει τον Ταραμπέλα για ακρόαση την Τρίτη. Ο ίδιος αρνήθηκε την κλήση εξηγώντας ότι δεν θα μιλήσει στον Τύπο ή οποιονδήποτε άλλον πριν μιλήσει στις δικαστικές αρχές, οι οποίες είναι οι μόνες που είναι σε θέση να εγγυηθούν την ποιότητα και την αμεροληψία της διαδικασίας.
«Θεωρώ εξ άλλου ότι το θέμα της άρσης της ασυλίας μου δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Πρέπει, φυσικά, να αρθεί», συμπλώρωσε ο Ταραμπέλα.