Κοινωνία Κόσμος

Σχεδίασαν την πρώτη πλωτή πόλη: Το εντυπωσιακό project που φιλοδοξεί να καταστήσει τις πόλεις ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή

Σχεδίασαν την πρώτη πλωτή πόλη: Το εντυπωσιακό project που φιλοδοξεί να καταστήσει τις πόλεις ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία BIG και Samoo και η τεχνολογική εταιρεία Oceanix αποκάλυψαν το σχέδιό τους για μια πρώτη στο είδος της ανθεκτική στις αλλαγές του κλίματοςπλωτή πόλη, που προορίζεται για τις θάλασσες στα ανοικτά του Μπουσάν στη Νότια Κορέα.

Oceanix Busan: Το εντυπωσιακό project που θα φέρει επανάσταση στην πολεοδομία

Η Oceanix Busan σχεδιάζεται από την εταιρεία πλωτών πόλεων Oceanix σε συνεργασία με εταίρους όπως η BIG και η Samoo. Ο ΟΗΕ αποκαλεί το Oceanix Busan «το πρώτο πρωτότυπο πλωτής πόλης στον κόσμο» και στοχεύει να αποτελέσει πρότυπο για τις παράκτιες πόλεις που αντιμετωπίζουν απειλές από τις πλημμύρες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Λέει ότι το Oceanix Busan – το οποίο επεκτείνει την αστική ανάπτυξη στον ωκεανό με κατοικίες χτισμένες σε πλωτές πλατφόρμες – είναι βιώσιμο, ανθεκτικό και αντιπλημμυρικό.

Η ανάπτυξη αποτελείται από μια σειρά διασυνδεδεμένων γειτονιών: αρχικά, θα περιλαμβάνει τρεις πλατφόρμες που θα φιλοξενούν 12.000 κατοίκους, αλλά με τη δυνατότητα να επεκταθεί σε περισσότερες από 20 πλατφόρμες με την πάροδο του χρόνου.

Η Oceanix, η BIG και οι συνεργάτες τους το σχεδίασαν έτσι ώστε να η κατασκευή να είναι προσαρμοσμένη στην πόλη Μπουσάν, μιμούμενη τα χαρακτηριστικά της πόλης, ώστε να εναρμονίζεται με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική και κουλτούρα.

«Σχεδιάζοντας μια λύση για τις πιο ευάλωτες παράκτιες τοποθεσίες στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, οι νέες αρθρωτές θαλάσσιες γειτονιές της Oceanix θα αποτελέσουν ένα πρωτότυπο για βιώσιμες κοινότητες που θα πληροφορηθούν από τη μοναδική αντιπαράθεση παλαιού και νέου στο Μπουσάν», δήλωσε ο ιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής της BIG Bjarke Ingels.

«Δημιουργώντας μια σύνδεση μεταξύ της πόλης και της θάλασσας, το Oceanix Busan θα επεκτείνει αυτό το πνεύμα στην προκυμαία».

Ενώ κάθε γειτονιά 30.000 έως 40.000 τετραγωνικών μέτρων θα είναι μικτής χρήσης, θα είναι επίσης σχεδιασμένη για να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό. Θα υπάρχει μία για κατοικία, μία για έρευνα και μία πλατφόρμα διαμονής για τους επισκέπτες.

Η πλατφόρμα διαβίωσης θα διαθέτει ποικίλες επιλογές στέγασης, με προτεραιότητα στην προσβασιμότητα, και «οικεία σοκάκια» με τοπικούς πωλητές τροφίμων και καταστήματα.

Η ερευνητική πλατφόρμα θα είναι ένας κόμβος για θαλάσσιες μελέτες, με νέες θέσεις εργασίας στην πράσινη οικονομία σε τομείς όπως ένα κέντρο αναγέννησης οικοτόπων, χώροι δημιουργών και κοιτώνες.

Η τουριστική πλατφόρμα θα διαθέτει οικολογικά καταλύματα, βιολογικά εστιατόρια και άλλες ανέσεις για τους επισκέπτες της πλωτής πόλης.

Οι γέφυρες θα συνδέουν τις πλωτές πλατφόρμες και η ανάπτυξη θα επικεντρωθεί σε χαμηλά κτίρια, σε βεράντες για εσωτερική και εξωτερική διαβίωση, καθώς και σε μεγάλους κήπους και θερμοκήπια για την καλλιέργεια τροφίμων και τη δημιουργία περιβάλλοντος με ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Οι πλατφόρμες θα διαθέτουν φυλάκια για αναψυχή, τέχνη και παραστάσεις, καθώς και κάποια αφιερωμένα στην παραγωγή πόρων, με φωτοβολταϊκά πάνελ και θερμοκήπια για την καλλιέργεια τροφίμων.

Το Oceanix Busan θα σχεδιαστεί για να παράγει το 100% της απαιτούμενης λειτουργικής ενέργειας και θα διαθέτει τοπικά συστήματα για την επεξεργασία του νερού, την ανακύκλωση και την αστική γεωργία.

Η ανάπτυξη θα βρίσκεται στο Βόρειο Λιμάνι του Μπουσάν και η πρώτη φάση θα καλύπτει 6,3 εκτάρια. Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2023, ανέφερε η εφημερίδα The Independent.

Η UN-Habitat, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους ανθρώπινους οικισμούς, εκτιμά ότι το 90% των μεγαλουπόλεων παγκοσμίως είναι ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία θα επιδεινώσει τις υφιστάμενες πιέσεις στο οικιστικό απόθεμα.