Κόσμος

Σχεδόν 700.000 οι εκτοπισμένοι στην Ιντλίμπ – Η μεγαλύτερη μετακίνηση στη διάρκεια του πολέμου

Σχεδόν 700.000 οι εκτοπισμένοι στην Ιντλίμπ – Η μεγαλύτερη μετακίνηση στη διάρκεια του πολέμου

Οι μεγαλύτερες πληθυσμιακές μετακινήσεις στα εννέα χρόνια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο οποίος έχει μετατραπεί σε διεθνής, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δέκα εβδομάδες στην Ιντλίμπ. Σχεδόν 700.000 άνθρωποι πασχίζουν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις που διεξάγονται ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ρώσους συμμάχους τους και τους ένοπλους τζιχαντιστές.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, «από την 1η Δεκεμβρίου, περίπου 690.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από τα σπίτια τους στο Ιντλίμπ και τις γύρω ζώνες». Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), «πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό για μία τέτοια περίοδο, αφότου ξεκίνησε, προ εννέα ετών, η συριακή κρίση».

Άλλοι 280.000 άνθρωποι ενδέχεται να αναζητήσουν διαφυγή από τα αστικά κέντρα σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες συνεχισθούν, περιλαμβανομένης και της πόλης του Ιντλίμπ, η οποία έχει υπερκορεσθεί από ανθρώπους που κατέφυγαν εκεί από άλλες περιοχές και η οποία ακόμη δεν έχει βιώσει συγκρούσεις στο κέντρο της.

Οι περισσότεροι από τους μετακινούμενους πληθυσμούς κατευθύνονται προς τα βόρεια της επαρχίας Ιντλίμπ, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, μία ζώνη που ακόμη δεν έχει πληγεί από σημαντικές συγκρούσεις. Από τα 17 εκατ. του πληθυσμού της Συρίας, τα 5,5 εκατ. ζουν ως πρόσφυγες στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στην Τουρκία, ενώ άλλα 6 εκατ. είναι πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Οι μισοί από τα τρια εκατ. κατοίκους του Ιντλίμπ είναι Σύροι που έφθασαν εκεί για να διαφύγουν από τις μάχες σε άλλες περιοχές.

Λίγο περισσότερο από το μισό έδαφος της Ιντλίμπ και οι γειτνιάζοντες τομείς του Χαλεπίου, εξακολουθούν να ελέγχονται από τζιχαντιστές της Χαγιάτ-Ταχρίρ αλ Σαμ.