Κόσμος

Σιαμαία κοριτσάκια διαχωρίστηκαν μετά από χειρουργείο 10 ωρών

Στο σπίτι τους επέστρεψαν μετά από ένα χρόνο στην εντατική τα σιαμαία δίδυμα Άντισον και Λιλιάνα Αλτομπέλι που διαχωρίστηκαν τελικά με επιτυχία. Τα μωράκια πέρασαν σχεδόν ένα χρόνο στην εντατική μετά τη γέννησή τους.

Η Μάγκι Αλτομπέλι ήταν 20 εβδομάδων έγκυος όταν με τον σύζυγό της, Ντομ έμαθαν από τον υπέρηχο ότι όχι μόνο περίμεναν δίδυμα, αλλά ότι τα αδέρφια ήταν ενωμένα στην κοιλιακή χώρα.

«Προσπαθούσα να μάθω το φύλο ενός μωρού που νόμιζα ότι θα κάναμε και μετά αποδείχτηκε ότι ήταν λίγο πιο περίπλοκο. Ήταν μια εξωπραγματική εμπειρία», είπε η μητέρα.

Σύντομα οι γονείς έμαθαν ενώ τα κορίτσια μοιράζονταν διάφραγμα και συκώτι, είχαν δικές τους ξεχωριστές καρδιές.

«Το κοινό τους συκώτι ήταν επίσης αρκετά μεγάλο ώστε να χωριστεί στα δυο, καθιστώντας τις δίδυμες εξαιρετικές υποψήφιες για χειρουργική επέμβαση», σύμφωνα με το νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, όπου πραγματοποιήθηκε η εγχείρηση.
Για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης οι δύο γονείς ένιωθαν ενθουσιασμένοι αλλά και αγχωμένοι για τα δίδυμα κορίτσια τους.
Αρχικά κατέστρωσαν σχέδιο τοκετού με τους γιατρούς τους και υποδέχτηκαν τις κόρες Άντι και Λίλυ με καισαρική τομή στις 18 Νοεμβρίου 2020.

Ακολούθως οι γιατροί άρχισαν να προετοιμάζουν τα δίδυμα, τα οποία πέρασαν τους επόμενους 10 μήνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο, για τη χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού τους.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας κατασκευάστηκαν τρισδιάστατα μοντέλα του συκωτιού τους για εξάσκηση, χρησιμοποιήθηκαν διαστολείς δέρματος για να διασφαλιστεί ότι και οι δύο θα έχουν αρκετό για να καλυφθούν ο θώρακας και η κοιλιά τους μετά την επέμβαση.

Πριν το χειρουργείο, τα δίδυμα κορίτσια ήρθαν αντιμέτωπα με ορισμένες δύσκολες καταστάσεις.

«Όταν η Λίλι ταραζόταν… έλεγχε την αναπνοή», εξηγεί η μητέρα τους. «Υπήρχαν στιγμές που η Άντι δεν μπορούσε να αναπνεύσει γιατί η Λίλι αναστατωνόταν».

Μια εβδομάδα πριν το χειρουργείο, η Μάγκι έγραψε ένα συγκινητικό γράμμα στα κορίτσια της.

«Σε όλη τη διάρκεια παραμονής μου εδώ στον τόπο που γεννηθήκατε, ο μπαμπάς σας κι εγώ γίναμε μάρτυρες κάτι ξεχωριστού – να είμαστε γονείς δύο θαυμάτων», έγραψε. «Όσο η ομάδα φροντίδας σας προετοιμάζεται για την χειρουργική επέμβαση — να ξέρετε ότι είναι τιμή μου που επιλέχθηκα για μητέρα σας», πρόσθεσε. «Είστε πραγματικά απίστευτες και έχετε αλλάξει τη ζωή μου. Είμαστε τόσο ευγνώμονες που ο Θεός μας επέλεξε για να κάνουμε μαζί αυτό το ταξίδι», σημείωσε.

Την 13η Οκτωβρίου μετά από χειρουργική επέμβαση διάρκειας 10 ωρών Άντι και Λίλυ διαχωρίστηκαν επιτυχώς.

«Να τις βλέπεις με δικό τους σώμα, που ήταν τόσο τέλειο– ήταν καταπληκτικό», είπε η Μάγκι. «Ήταν απλά απερίγραπτο», τόνισε.
Ένα μήνα μετά η 4μελής οικογένεια μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι της στο Σικάγο, όπου βρήκαν την αυλή τους ήδη στολισμένη από τους γείτονές τους για τα Χριστούγεννα.

Τα δυο κορίτσια, που είναι πια 14 μηνών, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σωλήνες σίτισης και αναπνευστήρες για να βοηθήσουν στην αναπνοή τους. Οι γιατροί πιστεύουν ότι σύντομα θα απαλλαχθούν από τους αναπνευστήρες τους.
Πάντως, ενώ δεν είναι πλέον σωματικά συνδεδεμένες, εξακολουθούν να μοιράζονται ένα απίστευτο δέσιμο.

«Κάθονται και κοιτάζονται μεταξύ τους και χαμογελούν και παίζουν», λέει ο Ντομ. «Όποτε είναι κοντά, πιάνουν η μια τα χέρια και το πρόσωπο της άλλης και τους σωλήνες», ανέφερε ο πατέρας.

«Αυτό είναι το ταξίδι μας. Είναι πολύ ιδιαίτερο από πολλές απόψεις», πρόσθεσε η Μάγκι. «Αυτά τα κορίτσια θα ζήσουν μια μεγάλη, υγιή ζωή. Είναι απίστευτο αυτό που ζούμε», κατέληξε.