Κόσμος

Σοκάρει έρευνα του BBC: Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μέσω instagram, Google, και Apple

Το «γυμνό τεύχος» του DownTown επέστρεψε - Οι πρώτοι διάσημοι Έλληνες που… βγήκαν από τα ρούχα τους!

Σοκάρει η έρευνα της αραβικής έκδοσης του BBC σύμφωνα με την ποία έχει διαπιστώσει ότι οικιακοί εργαζόμενοι στο Κουβέιτ αγοράζονται και πωλούνται παράνομα διαδικτυακά σε μια ακμάζουσα μαύρη αγορά.

Ορισμένες από τις ”εμπορικές συναλλαγές” πραγματοποιούνταν στο Instagram καθώς οι διαπραγματεύσεις πωλήσεων γίνονταν μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων. Τέτοιες αγοροπωλησίες σκλάβων σημειώθηκαν και μέσω εφαρμογών από το Playstore της Google και το AppStore της Apple.

“Αυτό που κάνουν έχει αποτέλεσμα τη προώθηση ηλεκτρονικής αγοράς σκλάβων”, δήλωσε η Urmila Bhoola, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές δουλείας. “Εάν η Google, η Apple, το Facebook ή άλλες εταιρείες φιλοξενούν εφαρμογές όπως αυτές, οφείλουν να λογοδοτήσουν.”

Αφού ειδοποιήθηκε για το θέμα, το Facebook δήλωσε ότι είχε αποκλείσει ένα από τα εμπλεκόμενα hashtags. Η Google και η Apple δήλωσαν ότι συνεργάζονται με προγραμματιστές εφαρμογών για την πρόληψη της παράνομης δραστηριότητας. Ωστόσο, το BBC έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλές σχετικές εφαρμογές που εξακολουθούν να είναι ενεργές στο Instagram και άλλες εφαρμογές που διατίθενται μέσω της Apple και της Google.

Εννιά στις δέκα κατοικίες του Κουβέιτ έχουν έναν οικιακό εργάτη, προερχόμενο από μερικά από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου στον Κόλπο, με στόχο να βγάλουν αρκετά χρήματα για τη στήριξη της οικογένειάς τους στο σπίτι.

Αυτή η διαδικτυακή αγορά σκλάβων δεν πραγματοποιείται μόνο στο Κουβέιτ καθώς έχει παρατηρηθεί αντίστοιχη αγορά εκατοντάδων γυναικών και στη Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ δήλωσε ότι βρίσκεται “σε πόλεμο με τέτοιου είδους συμπεριφορές” και επέμεινε ότι οι εφαρμογές θα “εξεταστούν εκτενώς”. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ληφθεί κάποια σημαντικά μέτρα κατά των πλατφορμών