Κόσμος

Σουηδία: Οι αρχές συνέλαβαν δύο άτομα ύποπτα για κατασκοπεία

Σουηδία: Οι αρχές συνέλαβαν δύο άτομα ύποπτα για κατασκοπεία

Σύμφωνα με εφημερίδα της Σουηδίας, ο άνδρας φέρεται να είναι ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας και η γυναίκα του είναι ύποπτη για συνέργεια.

Δύο άτομα συνελήφθησαν στην περιφέρεια της Στοκχόλμης για «παράνομη και διακεκριμένη δραστηριότητα συλλογής πληροφοριών», ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές της Σουηδίας, με τον Τύπο να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα έγγαμο ζευγάρι ρωσικής καταγωγής.

«Ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι ύποπτο για παράνομη και διακεκριμένη δραστηριότητα συλλογής πληροφοριών κατά της Σουηδίας και διακεκριμένη δραστηριότητα συλλογής πληροφοριών κατά μιας ξένης δύναμης. Το άλλο πρόσωπο είναι ύποπτο για συνέργεια», επεσήμαναν οι σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών, SÄPO, σε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι ένα τρίτο πρόσωπο εξετάστηκε επίσης.

«Είναι Ρώσοι κατάσκοποι;»

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Εισαγγελία εκτίμησε ότι η συλλογή πληροφοριών είχε αρχίσει τον Ιανουάριο του 2013 στην περιφέρεια της Στοκχόλμης.

Από την πλευρά της, η SÄPO δήλωσε ότι η έρευνα που οδήγησε στις συλλήψεις είναι σε εξέλιξη «εδώ και καιρό», αλλά δεν έδωσε καμία πληροφορία για την ταυτότητα των υπόπτων, για τις χώρες που αφορούν οι δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών ή τη φύση των πληροφοριών που συλλέχθηκαν.

Ωστόσο, η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet γράφει ότι πρόκειται για ένα έγγαμο ζευγάρι Ρώσων ηλικίας περίπου 60 ετών, που έχει στην ιδιοκτησία του μια επιχείρηση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, και συνελήφθη σε οικιστικό προάστιο της Στοκχόλμης όπου ζει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο άνδρας φέρεται να είναι ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας και η γυναίκα του είναι ύποπτη για συνέργεια.

«Είναι απλοί άνθρωποι, συνηθισμένοι, που χαιρετάμε κατά καιρούς», δήλωσε ένας γείτονας στην Aftonbladet.

Οι σουηδικές αρχές υπογράμμισαν ότι οι συλλήψεις αυτές δεν έχουν «καμία σχέση με άλλες περιπτώσεις που εξετάζουν επί του παρόντος οι υπηρεσίες πληροφοριών».

Το Νοέμβριο, η εισαγγελία είχε ήδη απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος δύο Σουηδών αδελφών για «διακεκριμένη κατασκοπεία» υπέρ της γενικής διεύθυνσης των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών (GRU), μεταξύ 2011 και 2021.

Η δίκη τους αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ