Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν αντιμετωπίζουν “καμία άμεση στρατιωτική απειλή” από τη Ρωσία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Όσο δεν αφήνουμε χώρο σε παρανοήσεις ή εσφαλμένες εκτιμήσεις στη Μόσχα ή σε άλλες πρωτεύουσες χωρών που μπορούν δυνητικά να μας επιτεθούν, δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή εναντίον των χωρών του ΝΑΤΟ”, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα η Ρωσία να δοκιμάζει τη δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν ένα από τα μέλη του σε περίπτωση επίθεσης σύμφωνα με το άρθρο 5 της συνθήκης, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε: “Δεν βλέπουμε καμία άμεση στρατιωτική απειλή εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ”.

“Κατά συνέπεια, δεν πιστεύουμε πως το άρθρο 5 θα τεθεί σε δοκιμασία”, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ που επισκέπτεται τη Σουηδία.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε πρόσφατα την Ατλαντική συμμαχία ότι ξεκινάει “έναν νέο κύκλο κλιμάκωσης” μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψουν στο Κίεβο να επιτεθεί σε στόχους στη Ρωσία προκειμένου να υπερασπιστεί την ουκρανική πόλη Χάρκοβο.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα»
Ακόμη όπως τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να επιτίθεται σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία προκειμένου να υπερασπισθεί τον εαυτό της.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον σε μια στρατιωτική βάση κοντά στη Στοκχόλμη.

«Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα να πλήττεις νόμιμους, στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της επιτιθέμενης πλευράς, του επιτιθέμενου, σε αυτήν την περίπτωση η Ρωσία».

Το Κρεμλίνο δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως οι δυτικές χώρες που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία για να πλήττει το ρωσικό έδαφος θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη Ρωσία, αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως σκέπτεται να εξοπλίσει τους εχθρούς της Δύσης σε αντίποινα.

«Αυτός είναι ένας επιθετικός πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον μιας ειρηνικής, δημοκρατικής γειτονικής χώρας, της Ουκρανίας, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν απειλή για τη Ρωσία», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήττει στόχους στο ρωσικό έδαφος», είπε ακόμη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ newsit.gr