Κορωνοΐός Κόσμος

Συναγερμός στη Γερμανία για κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον

Γερμανία – «Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους – Αίρεται η κατάσταση επιδημίας εθνικής εμβέλειας

Μετά το Βέλγιο, η Γερμανία γίνεται πιθανόν η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εντοπίζεται κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον.

«Χθες τη νύχτα πολλές μεταλλάξεις με χαρακτηριστικά σαν της Όμικρον βρέθηκαν σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από την Νότια Αφρική», έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στο δυτικό γερμανικό κρατίδιο, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο προσδιορισμός της πλήρους αλληλουχίας της παραλλαγής του ιού.

Ανησυχία υπάρχει επίσης στην Ολλανδία όπου χθες έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική με 61 εκ των περίππυ 600 επιβαατών να εντοπίζονται θετικοί στον Covid-19. Σύμφωνα με τις ολλανδικές υγειονομικές αρχές,  διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Πολλοί επιβάτες των δύο πτήσεων που έφτασαν από τη Νότια Αφρική στην Ολλανδία χθες το βράδυ δεν φορούσαν μάσκα, καταγγέλεο η δημοσιογράφος των New York Times Στέφανι Νόλεν, η οποία βρισκόταν σε μία από τις πτήσεις. «… ακόμα και τώρα πιθανώς το 30% των ατόμων είτε δεν φοράνε μάσκα είτε τη φοράνε πάνω από το στόμα. Οι ολλανδικές αρχές δεν επιβάλλουν (τη χρήση της). Είμαστε όλοι σε αυτό το μη αεριζόμενο δωμάτιο, αναπνέοντας ο ένας τον άλλον», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός».

naftemporiki.gr