Επικαιρότητα Κόσμος

Ταϊβάν: Η Κίνα εκτοξεύει πυραύλους κοντά στις ακτές πραγματοποιώντας ασκήσεις με πραγματικά πυρά – Περικυκλωμένο το νησί

Ταϊβάν: Η Κίνα εκτοξεύει πυραύλους κοντά στις ακτές πραγματοποιώντας ασκήσεις με πραγματικά πυρά - Περικυκλωμένο το νησί

Η Κίνα εκτόξευσε πολλούς πυραύλους προς ύδατα τα οποία βρίσκονται κοντά στην βορειοανατολική και νοτιοδυτική Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του νησιού. Τις τελευταίες ώρες το Πεκίνο υλοποιεί την υπόσχεσή που έδωσε ότι η Ταϊπέι «θα πληρώσει το τίμημα» για τη φιλοξενία της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ο κινεζικός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι πολλαπλοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στη θάλασσα στα ανοικτά του ανατολικού τμήματος της Ταϊβά και τόνισε ότι όλοι οι πύραυλοι έπληξαν με ακρίβεια τον στόχο τους. Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου κάνουν ολόκληρο τον πλανήτη να κρατά την ανάσα του καθώς φέρνουν στη μνήμη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε ελάχιστους μήνες πριν.

«Η άσκηση με πραγματικά πυρά ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο σχετικός έλεγχος της εναέριας και θαλάσσιας περιοχής έχει πλέον αρθεί», ανέφερε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου δήλωσε ότι διεξήγαγε εκπαίδευση με πυρά μεγάλου βεληνεκούς και με πραγματικά πυρά στο στενό της Ταϊβάν, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV, στο πλαίσιο προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από το νησί.

Οι έξι προσδιορισμένες ζώνες στις οποίες γίνονται οι ασκήσεις, σύμφωνα με τον Guardian, περιβάλλουν το νησί και σε ορισμένα σημεία βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν. Ορισμένες είναι επίσης πολύ κοντά σε βασικά λιμάνια με τις Αρχές της Ταϊβάν να κατηγορούν τον κινεζικό στρατό ότι ουσιαστικά πραγματοποιεί αποκλεισμό της χώρας.

Ταϊβάν χάρτης
Ταϊβάν χάρτης

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ασκήσεις για την προσομοίωση ενός αεροπορικού και θαλάσσιου «αποκλεισμού» γύρω από την Ταϊβάν είχαν ξεκινήσει την Τετάρτη, αλλά προσέφεραν ελάχιστα αξιόπιστα στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό. Αργότερα την Πέμπτη, εικόνες έδειξαν στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν πάνω από το νησί Πινγκτάν, ένα από τα πλησιέστερα σημεία της Ταϊβάν προς την ηπειρωτική Κίνα.

Η στρατιωτική στάση ήταν μια σκόπιμη επίδειξη δύναμης μετά την αναχώρηση της Πελόζι από το νησί το βράδυ της Τετάρτης, με προορισμό τη Νότια Κορέα, έναν από τους τελευταίους σταθμούς της περιοδείας της στην Ασία, η οποία ολοκληρώνεται στην Ιαπωνία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Λίγες ώρες μετά την αναχώρησή της από την Ταϊπέι την Τετάρτη, το υπουργείο Άμυνας του νησιού δήλωσε ότι η Κίνα έστειλε περισσότερα από 20 μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη μέση γραμμή στο Στενό της Ταϊβάν, το ενδιάμεσο σημείο μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και της Ταϊβάν, το οποίο το Πεκίνο λέει ότι δεν αναγνωρίζει αλλά συνήθως σέβεται.

Πώς απαντά η Ταϊβάν

Την Πέμπτη, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι ο στρατός της παραμένει σε «κανονική» κατάσταση αλλά σε επιφυλακή και χαρακτήρισε τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά «παράλογη πράξη» που επιχειρεί να «αλλάξει το status quo».

«Παρακολουθούμε στενά τις δραστηριότητες του εχθρού γύρω από τη θάλασσα της Ταϊβάν και εκείνη των απομακρυσμένων νησιών και θα ενεργήσουμε κατάλληλα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν σήμερα πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο», καθώς η Κίνα άρχισε σήμερα τα πιο εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από το νησί.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει πως θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Διεμήνυσε ότι θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο στενό της Ταϊβάν.