Καιρός Κόσμος

«Τέσσερις μήνες βροχής, σε τέσσερις ώρες»: Ο τυφώνας «Σάλι» ξέβρασε ακόμη και… αλιγάτορες

«Τέσσερις μήνες βροχής, σε τέσσερις ώρες»: Ο τυφώνας «Σάλι» ξέβρασε ακόμη και… αλιγάτορες

Συνεχίζει να σαρώνει τις νοτιοανατολικές Πολιτείες της Αμερικής, ο τυφώνας «Σάλι», ο οποίος συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την «καταστροφική πλημμύρα» στην Αλαμπάμα, ένας ακόμη αγνοείται, ενώ στην Πενσακόλα, τη δυτικότερη πόλη της πολιτείας της Φλόριντα, μία γέφυρα κατέρρευσε όταν «τέσσερις μήνες βροχής έπεσαν μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες».

Εκατοντάδες άνθρωποι κοντά στα σύνορα των πολιτειών Φλόριντα – Αλαμπάμα κινδύνεψαν να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά ενώ οι Αρχές φοβούνται ότι πολλοί περισσότεροι ενδέχεται να κινδυνεύσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μπορεί η δύναμη της Σάλι να έχει εξασθενίσει κάπως τις τελευταίες ώρες με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί στην κατηγορία 2, ωστόσο οι συνέπειές της είναι εμφανείς κατά μήκος των νότιων πολιτειών.

Με ανέμους που κινούνταν με 160 χλμ την ώρα ο Σάλι προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων, υπάρχει κίνδυνος για “απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες” με το νερό να φθάνει τα 60 εκατοστά καθώς ο κυκλώνας κινείται προς την ενδοχώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την πολιτεία της Φλόριντα.

Οι αρχές στο Νότο κάλεσαν τους κατοίκους να προστατευτούν από τους ανέμους και την βροχή.

Οι καταστροφές από τον κυκλώνα Σάλι αναμένεται να ανέλθουν σε δύο με τρία δισ. δολάρια, δήλωσε ο Τσακ Γουότσον της εταιρείας Enki Research, που παρακολουθεί τους κυκλώνες και εκτιμά το κόστος των καταστροφών.

Τα λιμάνια, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις κατά μήκος της ακτής από όπου πέρασε ο Σάλι παρέμειναν κλειστά. Καθώς ο Σάλι κινούνταν ανατολικά, τα λιμάνια κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή άνοιξαν και πάλι για τις απαραίτητες μετακινήσεις.

Στον Κόλπο του Μεξικού ανεστάλη η παραγωγή σχεδόν 500.000 βαρελιών την ημέρα αργού πετρελαίου και 759 εκατομμυρίων κυβικών ποδών την ημέρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών.