Κόσμος

Το «δάχτυλο» στην Τουρκία κούνησε η Ρώμη για τη λιβυκή κρίση

Ένταση και χημικά από την ανακατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι: Εννέα προσαγωγές - Φωτογραφίες

Την κρίση στη Λιβύη και τις ενέργειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης συζήτησαν ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, στη Ρώμη.

Αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ μιας πολιτικής λύσης στο ζήτημα, την ώρα που οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ επιχειρούν να προωθηθούν στην Τρίπολη.

Ταυτόχρονα, ο Κόντε τόνισε ότι εκτός της εσωτερικής σύρραξης, θα πρέπει να σταματήσουν και οι έξωθεν παρεμβάσεις, αναφερόμενος προφανώς —χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει— στην Τουρκία, η οποία έχει ήδη αναμιχθεί στρατιωτικά, συνδράμοντας τον Σαράτζ.

«Η Λιβύη είναι μια πυριτιδαποθήκη, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης για όλη την Μεσόγειο. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε την εσωτερική σύρραξη, αλλά και τις έξωθεν παρεμβολές», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Σαράτζ κατηγόρησε τον Χάφταρ, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε άμυνα.

Το «δάχτυλο» στην Τουρκία κούνησε η Ρώμη για τη λιβυκή κρίση
AP PHOTO

Και οι δύο πολιτικοί, επιδοκίμασαν την πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Τουρκίας για άμεση κατάπαυση του πυρός —  πρόταση, την οποία ωστόσο έχει απορρίψει ο Χάφταρ.

Η Ιταλία έχει αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία για τη λιβυκή κρίση, με τον Κόντε να έχει ήδη συναντηθεί με τον Χάφταρ, την περασμένη την περασμένη Τετάρτη. Την ίδια μέρα, ήταν προγραμματισμένη και η συνάντηση με τον Σαράτζ, η οποία όμως αναβλήθηκε, όταν ο πρωθυπουργός της Τρίπολης έμαθε ότι ο Κόντε είχε υποδεχθεί νωρίτερα τον Χάφταρ.

Σημειώνεται τέλος ότι ο Κόντε είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο ενημέρωσε για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με Χάφταρ και Σαράτζ. Οι δύο ηγέτες φέρεται να συμφώνησαν για τη σημασία του ευρωπαϊκού συντονισμού υπέρ μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στη Λιβύη. Υπέρ μιας πολιτικής λύσης τάχθηκαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνάντήσής τους στη Μόσχα.