Κόσμος

Τσαβούσογλου για το «sofagate»: Εμείς κάναμε ό,τι μας είπαν οι Ευρωπαίοι

Βρήκαν φωτογραφία του καθηγητή που αποκεφάλισαν στο Παρίσι, σε σπίτι ύποπτης για ισλαμιστική επίθεση

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έζησε τη μεγαλύτερη, ίσως, στιγμή αμηχανίας της πολιτικής της ζωής της. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχουν μπει στο στόχαστρο, με την Τουρκία να προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της.

«Γιατί δεν έκανε κάτι» αναρωτήθηκαν (ίσως και λιγότερο κόσμια κάποιοι) ο Σαρλ Μισέλ όταν είδε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να περιμένει… κάπου να καθίσει, ενώ εκείνος είχε ήδη πάρει τη θέση του στην πολυθρόνα δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε… μισή συγγνώμη στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου «δίνει» και μάλιστα στεγνά τους Ευρωπαίους.

Ο Τούρκος υπουργός όχι μόνο δεν ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο που η τουρκική προεδρία συμπεριφέρθηκε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά βρήκε ευκαιρία να ρίξει λάδι στη φωτιά του θυμού των Ευρωπαίων για τον Σαρλ Μισέλ!

Η Άγκυρα δεν φταίει σε τίποτα, αφού η ταξιθεσία στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακολούθησε τις οδηγίες που είχαν δοθεί από την πλευρά των Ευρωπαίων, υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Καθημερινής στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, οι υπεύθυνοι του πρωτοκόλλου της Ε.Ε. είχαν ζητήσει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο και η Άγκυρα εφάρμοσε όλες τις υποδείξεις και τα αιτήματα των Ευρωπαίων.

«Δεν θα θέλαμε να αναφερθούμε στο ζήτημα του πρωτοκόλλου, όμως υπάρχουν άδικες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας. Αναφέρονται στην αξία που δίνουμε στη γυναίκα και το πάνε και σε άλλα ζητήματα. Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες και δεν πραγματοποιείται επίσκεψη για πρώτη φορά. Η υποδοχή στην Τουρκία γίνεται πάντα στα πλαίσια του διεθνούς πρωτοκόλλου και της τουρκικής φιλοξενίας. Σε κάθε επίσκεψη δική μας ή των ξένων, προηγείται συνάντηση των υπευθύνων του πρωτοκόλλου και γίνονται συνομιλίες για το ζήτημα της ταξιθεσίας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση που έγινε με τον πρόεδρο μας, στο πρωτόκολλο, ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της ευρωπαϊκής πλευράς. Δηλαδή κανονίστηκε η συγκεκριμένη μορφή ταξιθεσίας σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ε.Ε. Τελεία!», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Αν δεν υπήρχαν αυτές οι βαριές κατηγορίες δεν θα κάναμε αυτήν την ανακοίνωση. Όμως σε ανώτατο επίπεδο προσπαθούν να παρουσιάσουν πως το έχει οργανώσει η Τουρκία. Δεν θέλουμε να εισέλθουμε στις πρακτικές εντός της Ε.Ε και στα υπόλοιπα θέματα τους. Όμως οι υπεύθυνοι του πρωτοκόλλου είχαν συναντηθεί από πριν και έγιναν όλα σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα αιτήματα των Ευρωπαίων», συμπλήρωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.