Κόσμος

Τζο Μπάιντεν: Το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ακόμη δεν έχει γίνει πραγματικότητα

«Επιστρέφω ολοκαίνουργιος», λεει ο Ρόκκος μετά την περιπέτεια υγείας

Ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια λειτουργίας στην Εκκλησία των Βαπτιστών Εμπενίζερ στην Ατλάντα της Τζόρτζια όπου λειτουργούσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Από το βήμα της εκκλησίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Ατλάντα, ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε σήμερα ότι το όνειρό του για ισότητα και δικαιοσύνη ακόμη δεν έχει γίνει πραγματικότητα.

«Εχω μιλήσει ενώπιον κοινοβουλίων, βασιλέων, βασιλισσών και ηγετών ολόκληρου του κόσμου, αλλά εδώ είμαι αγχωμένος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που παίρνει τον λόγο κατά τη διάρκεια λειτουργίας στην Εκκλησία των Βαπτιστών Εμπενίζερ στην Ατλάντα της Τζόρτζια, όπου λειτουργούσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος θα έκλεινε σήμερα τα 94 του χρόνια.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην εμβληματική ομιλία του ανθρώπου που έγινε το σύμβολο του αγώνα για τα ατομικά δικαιώματα και τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων με την ιστορική φράση «I have a dream». Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε το 1968 στο Μέμφις.

«Αυτό παραμένει η αποστολή των καιρών μας, να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα, διότι δεν έχει πραγματοποιηθεί», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζοντας ότι έχει τοποθετήσει στο Οβάλ Γραφείο μια προτομή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε, επαναλαμβάνοντας μια γνωστή φράση του: «Η μάχη για την ψυχή της Αμερικής είναι αιώνια», είναι ένας «διαρκής αγώνας» για την υπεράσπιση «αυτής της ιερής πεποίθησης ότι είμαστε πλασμένοι ίσοι και κατ’ εικόνα του Θεού».

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για την οικονομική δικαιοσύνη, τα ατομικά δικαιώματα, το δικαίωμα ψήφου», παραδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν προσκλήθηκε στην Ατλάντα από τον Ράφαελ Γουόρνοκ, βασικό πάστορα της εκκλησίας, αλλά και δημοκρατικό γερουσιαστή που νίκησε τον περασμένο Νοέμβριο στην ψηφοφορία τον υποψήφιο που υποστηριζόταν από τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.

Υποδεχόμενος τον προσκεκλημένο του έπειτα από ένα γκόσπελ τραγούδι, ο Ράφαελ Γουόρνοκ αστειεύθηκε λέγοντας ότι για έναν πιστό καθολικό όπως ο Μπάιντεν, η λειτουργία των βαπτιστών θα φαντάζει αναμφίβολα «κάπως εύθυμη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ