Κόσμος

Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη ομιλία του στους Βρετανούς βουλευτές με λόγια του Σαίξπηρ

Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη ομιλία του στους Βρετανούς βουλευτές με λόγια του Σαίξπηρ

Για πρώτη φορά από την έναρξη της μοναρχίας του, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ μίλησε ενώπιον των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων στο Westminster Hall, από τους οποίους δέχθηκε και τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ δήλωσε ιδιαίτερα ευγνώμων για τα λόγια των ομιλητών των δύο κοινοβουλίων, λέγοντας πως «συμπεριέλαβαν τόσο συγκινητικά λόγια» για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Τόνισε, παράλληλα, ότι ένιωσε το ιστορικό βάρος της παρουσίας του στο Westminster Hall που «μας υπενθυμίζει κοινοβουλευτικές παραδόσεις ζωτικής σημασίας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε το κοινοβούλιο ως «το ζωντανό όργανο της δημοκρατίας μας» και αναφέρθηκε στις ιστορικές μορφές που έχουν επισκεφθεί και μιλήσει στο Westminster Hall.

Για τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος χρησιμοποίησε μια ατάκα του Σαίξπηρ, από το έργο «Ο βασιλιάς Ερρίκος Η’», ο οποίος περιέγραφε την πρώτη βασίλισσα Ελισάβετ ως «οδηγό για όλους τους πρίγκιπες».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η μητέρα του «έθεσε παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος» ως μονάρχης και δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα της. Μάλιστα, σε αρκετές στιγμές, η φωνή του φαινόταν σαν να «σπάει», με τον ίδιο να προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Στο τέλος της τελετής, η ορχήστρα και όσοι βρίσκονταν στο Westminster Hall έψαλλαν τον εθνικό ύμνο «God Save the King» και ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ αποχώρησε, μαζί με τη βασιλική σύζυγο, Καμίλα, για να πάει στη Σκωτία και να παρευρεθεί στο λαϊκό προσκύνημα της βασίλισσας Ελισάβετ.

Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη ομιλία του στους Βρετανούς βουλευτές με λόγια του Σαίξπηρ Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη ομιλία του στους Βρετανούς βουλευτές με λόγια του Σαίξπηρ

Ειδικότερα, ο Κάρολος Γ’ θα επιθεωρήσει την τιμητική φρουρά στο Χόλιρουντχαουζ.

Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη ομιλία του στους Βρετανούς βουλευτές με λόγια του Σαίξπηρ Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη ομιλία του στους Βρετανούς βουλευτές με λόγια του ΣαίξπηρΕκεί θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης των κλειδιών στον προαύλιο χώρο του παλατιού και στη συνέχεια ο βασιλιάς θα έχει ακρόαση με την πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσει ακρόαση με τον προεδρεύοντα αξιωματούχο του σκωτσέζικου κοινοβουλίου.

Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη ομιλία του στους Βρετανούς βουλευτές με λόγια του Σαίξπηρ

Ο ίδιος θα μιλήσει, επίσης, στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.