Κόσμος

Βασιλιάς Κάρολος: Η συγκίνησή του στο Westminster Hall – Προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του

Βασιλιάς Κάρολος: Η συγκίνησή του στο Westminster Hall – Προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του

Σε μια ιδιαίτερα συναισθηματική στιγμή στο Westminster Hall, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ φαίνεται να προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, την ώρα που ψέλνεται ο εθνικός ύμνος της Βρετανίας, μετά την ιστορική πρώτη ομιλία του ως μονάρχης στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων.

Αφού υποσχέθηκε να ακολουθήσει το «ανιδιοτελές παράδειγμα καθήκοντος που έθεσε η μητέρα του», βασίλισσα Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ ολοκλήρωσε την ομιλία του και σηκώθηκε, όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι, για να ακουστεί ο εθνικός ύμνος της Βρετανίας.

Από το κοντινό πλάνο της κάμερας, τα μάτια του Καρόλου φαίνονται βουρκωμένα και ο ίδιος κάνει μια αμήχανη κίνηση με το στόμα του, για να μπορέσει να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Δείτε το στιγμιότυπο στο 2.58.57:

Υπενθυμίζεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος να ακολουθήσει πιστά» το παράδειγμα που έθεσε η μητέρα του, η βασίλισσα Ελισάβετ, απευθυνόμενος στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων του βρετανικού Κοινοβουλίου, το οποίο χαρακτήρισε «ολοζώντανο εργαλείο της δημοκρατίας μας».

Σε τελετή στο Westminster Hall, το παλαιότερο κτίριο στο κοινοβουλευτικό συγκρότημα, ο Κάρολος χρησιμοποίησε την ομιλία του προς την άνω και την κάτω Βουλή του βρετανικού Κοινοβουλίου για να αποτίσει φόρο τιμής στη μητέρα του και να δεσμευθεί να τηρήσει την αρχή της συνταγματικής κυβέρνησης.

«Αν και σε πολύ νεαρή ηλικία, η εκλιπούσα βασίλισσα δεσμεύθηκε να υπηρετεί τη χώρα και τον λαό της και να τηρεί τις πολύτιμες αρχές της συνταγματικής κυβέρνησης που είναι στην καρδιά του έθνους μας. Αυτή τη δέσμευση, την τήρησε με ανυπέρβλητη αφοσίωση», δήλωσε ο Κάρολος.

«Έθεσε ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος το οποίο, με τη βοήθεια του Θεού και των συμβουλών σας, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πιστά».

Η βασίλισσα πέθανε την Πέμπτη με τη χώρα να τελεί σε εθνικό πένθος και δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί να αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνη.

Στην τελετή στο Westminster Hall, κατά την οποία τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων υπέβαλαν τα συλλυπητήριά τους στον νέο βασιλιά, ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στο Κοινοβούλιο ως «ολοζώντανο εργαλείο της δημοκρατίας μας».

«Καθώς στέκομαι ενώπιων σας σήμερα, δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της Ιστορίας που μας περιβάλλει, και το οποίο μας θυμίζει τις ζωτικής σημασίας κοινοβουλευτικές παραδόσεις, στις οποίες τα μέλη και των δύο σωμάτων έχετε αφοσιωθεί με τόσο μεγάλη προσωπική δέσμευση για το καλό όλων μας».