Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν επιτέθηκε σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ

Βόρεια Κορέα: Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν επιτέθηκε σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ

Ότι η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, «λύνει και δένει» είναι γνωστό. Και το έδειξε επικρίνοντας δημόσια τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας γιατί δεν της άρεσαν τα σχόλιά του. Και από την επίθεσή της δεν γλίτωσαν ούτε οι ΗΠΑ.

Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν τα έβαλε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας γιατί χαρακτήρισε τις πρόσφατες δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις «ανησυχητικές» και δήλωσε πως η Σεούλ, η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να δημιουργούν εμπόδια στις συνομιλίες.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους προς τη θάλασσα κοντά στην Ιαπωνία την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας τη σταθερή πρόοδο στο πρόγραμμα ανάπτυξης των όπλων της, αλλά και κλιμακώνοντας την πίεση στις ΗΠΑ.

Μετά τις εκτοξεύσεις, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν δήλωσε πως η Νότια Κορέα, η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν προσπάθειες για τη συνέχιση του διαλόγου.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μουν επαίσχυντες, καθώς εναρμονίζονται με τις ΗΠΑ, οι οποίες καταδίκασαν τις δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις, ανακοινώνοντας ότι το πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων της Βόρειας Κορέας αποτελούν σοβαρές απειλές για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια.

«Μία τέτοια παράλογη και αισχρής αντιμετώπισης συμπεριφορά από τη Νότια Κορέα, είναι ακριβώς η ίδια, με τη γκαγκστερική λογική των ΗΠΑ», ανέφερε η Κιμ Γιο Γιονγκ σε ανακοίνωσή της, που μεταδόθηκε από το KCNA.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εκτόξευσε ένα νέο τύπο τακτικού βαλλιστικού πυραύλου μικρής ακτίνας δράσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η πυραυλική αυτή δοκιμή παραβίασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά παρέμεινε διπλωματικά ανοιχτός απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ.