Κόσμος

Βραζιλία: Σχεδόν 68.000 οι νεκροί από κορονοϊο τον Απρίλιο

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο

Η Βραζιλία έφτασε χθες Σάββατο τους 67.977 νεκρούς από κορονοϊό από τις αρχές Απριλίου, ξεπερνώντας το ρεκόρ θανάτων που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, όταν από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός είχαν υποκύψει περισσότεροι από 66.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 3.076 θανάτους από covid-19 τις προηγούμενες 24 ώρες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την 1η Απριλίου σε 67.977. Τον Μάρτιο είχαν καταγραφεί 66.573 θάνατοι από covid-19.

Τις προηγούμενες επτά ημέρες καταγράφονταν κατά μέσο όρο 2.545 νέοι θάνατοι κάθε 24ωρο και περισσότερες από 60.000 νέες μολύνσεις. Χθες στη Βραζιλία εντοπίστηκαν 71.137 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Παρά το μηνιαίο ρεκόρ, η καμπύλη των θανάτων σταθεροποιείται.

“Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από covid-19”, ανέφερε την Παρασκευή στο επιδημιολογικό του δελτίο το Ίδρυμα Fiocruz, ένας οργανισμός που εξαρτάται από το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, τον Φεβρουάριο του 2020, 389.492 θάνατοι. Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε νεκρούς, σε απόλυτους αριθμούς, από την πανδημία, μετά τις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των νεκρών και των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να αυξάνει εκθετικά από τον Ιανουάριο, κυρίως εξαιτίας της εμφάνισης στη Βραζιλία του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού Ρ1, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στον Αμαζόνιο και είναι πιο μολυσματικό. Μέχρι τον Μάρτιο το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ θανάτων από covid-19 είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2020 με 32.881 νεκρούς.

Ο αριθμός των νέων που έχει χρειαστεί να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή που έχουν πεθάνει έχει αυξηθεί σημαντικά. Στις αρχές Απριλίου “η μεγαλύτερη άνοδος στον αριθμό θανάτων λόγω της covid-19 παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 20 με 29 ετών (αύξηση 1.018%)”, επεσήμανε το ινστιτούτο Fiocruz. Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 40 με 49 ετών (1.173%).

Η Βραζιλία έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει το 5,8% του πληθυσμού της, δηλαδή 12,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εδώ και πολλές ημέρες έχουν αρχίσει να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές πολιτείες, κυρίως στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να υποτιμά τη σοβαρότητα της πανδημίας, δέχεται επικρίσεις από όλα τα κόμματα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Έρευνας αναμένεται να ξεκινήσει να εξετάζει την επόμενη εβδομάδα τις “παραλείψεις” της κυβέρνησης.

Την Παρασκευή ο Μπολσονάρο είχε απειλήσει να βγάλει τον στρατό στους δρόμους, αν οι τοπικές αρχές δεν άρουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλει για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ