Επικαιρότητα Κόσμος

Βρετανία: Ένα βήμα πριν βγει από τη μηχανική υποστήριξη ο 12χρονος Άρτσι – Απορρίφθηκε το αίτημα των γονιών

Βρετανία: Ένα βήμα πριν βγει από τη μηχανική υποστήριξη ο 12χρονος Άρτσι – Απορρίφθηκε το αίτημα των γονιών

Οι γονείς του εγκεφαλικά νεκρού 12χρονου προτιμούσαν να πεθάνει ο γιος τους εκτός νοσοκομείου.
Απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας το αίτημα των γονιών του 12χρονου Άρτσι Μπάτερσμπι να απομακρύνουν τον εγκεφαλικά νεκρό γιο τους από το νοσοκομείο προκειμένου να έχει «αξιοπρεπή» θάνατο.

Η μητέρα του Άρτσι, Χόλι Ντανς, είχε δηλώσει πως «ένας αξιοπρεπής θάνατος σε κέντρο περίθαλψης» ήταν το μόνο για το οποίο μπορούσε να παλέψει μετά την εξάντληση των νομικών μέτρων προκειμένου να παραμείνει ο νεαρός σε μηχανική υποστήριξη.

Την Παρασκευή, όμως, το δικαστήριο αρνήθηκε να επιτρέψει τη μεταφορά του Άρτσι από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου, έπειτα από καταθέσεις ειδικών που είπαν ότι οι κίνδυνοι της διακομιδής σε κέντρο περίθαλψης ήταν «μεγάλοι και απρόβλεπτοι».

Τελευταίο περιθώριο για έφεση
Το δικαστήριο έδωσε πάντως περιθώριο μέχρι τις 2 το απόγευμα της Παρασκευής για την κατάθεση έφεσης για την οικογένεια. Οι γονείς είχαν ζητήσει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, ωστόσο γιατρός του βρετανικού ΕΣΥ δήλωσε ότι κάθε μέρα που περνά με τον Άρτσι σε μηχανική υποστήριξη είναι αντίθετη προς το συμφέροντά του.

Η μητέρα του Άρτσι εξάντλησε τα νομικά μέσα για να παραμείνει ο γιος της σε μηχανική υποστήριξη.

Οι συνθήκες νοσηλείας που προσφέρει το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις καταθέσεις γιατρών, «θα διασφαλίσουν ότι τα συμφέροντα του Άρτσι θα παραμείνουν στο επίκεντρο των τελικών διευθετήσεων προκειμένου να του επιτραπεί να πεθάνει ειρηνικά και ιδιωτικά στην αγκαλιά της οικογένειας που αγαπούσε» έγραψε η δικαστής στην απόφασή της.

Ο Άρτσι υπέστη βαριές εγκεφαλικές βλάβες και παραμένει σε κώμα από τις 7 Απριλίου. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου είναι πιθανότατα εγκεφαλικά νεκρός χωρίς ελπίδα ανάρρωσης.

Σύμφωνα με τη μητέρα, το παιδί υπέστη ασφυξία συμμετέχοντας σε διαδικτυακή πρόκληση.

Οι γονείς δεν κατάφεραν να πείσουν τα βρετανικά δικαστήρια ότι θα είχε νόημα να παραμείνει ο Άρτσι σε μηχανική υποστήριξη.

Απευθύνθηκε τότε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο όμως δήλωσε αναρμόδιο.

ΠΗΓΗ in.gr