Διεθνή

Λιβύη: Ο Χαφτάρ κήρυξε γενική επιστράτευση για αντίσταση στις ξένες δυνάμεις

Σουλεϊμανί : Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο πύραυλος των ΗΠΑ ανατινάζει το όχημά του

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε γενική κινητοποίηση για αντίσταση στις ξένες δυνάμεις στη Λιβύη.

Γενική επιστράτευση, ως μέτρο για αντίσταση στις ξένες παρεμβάσεις, ανακοίνωσε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

«Σήμερα κηρύσσουμε τζιχάντ και γενική επιστράτευση. Οι άνδρες και οι γυναίκες, αξιωματικοί και πολίτες, θα προμηθευτούν όπλα», είπε ο επικεφαλής του LNA σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι.

Έκτοτε, η αφρικανική χώρα διοικείται από δύο διαφορετικές και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις: Την κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

«Ναι» από το τουρκικό κοινοβούλιο στην αποστολή στρατευμάτων

Η ανακοίνωση του Χαλίφα Χαφτάρ έρχεται μία ημέρα μετά από το «πράσινο φως» που άναψε το τουρκικό κοινοβούλιο στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συμφωνίας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ στην Τρίπολη.

Συνολικά 325 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της σχετικής πρότασης, ενώ 184 βουλευτές καταψήφισαν.

Μήνυμα Τραμπ σε Ερντογάν

Μετά την έγκριση του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος – σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο – είπε στον κ. Ερντογάν ότι η εξωτερική παρέμβαση στη Λιβύη θα περιπλέξει την κατάσταση στη χώρα.

Πηγή της τουρκικής προεδρίας, η οποία μίλησε στο Sputnik, ανέφερε ότι οι κ.κ. Ερντογάν και Τραμπ στάθηκαν στη σημασία της διπλωματικής επίλυσης των περιφερειακών ζητημάτων.

Κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη – Νετανιάχου

Σε κοινή τους δήλωση μετά τις υπογραφές για τον αγωγό EastMed, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφεραν ότι η τουρκική απόφαση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη».

Έκαναν επίσης λόγο για υπονόμευση των διεθνών προσπαθειών για εξεύρεση ειρηνικής, πολιτικής λύσης στη Λιβύη, αλλά και για επικίνδυνη κλιμάκωση και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης.