Διεθνή Επικαιρότητα

Μέρκελ: Η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία είναι καλό σημάδι ενόψει Συνόδου Κορυφής

Ενοχλημένο το Βερολίνο με τον Μακρόν: «Ενεργεί πάρα πολύ παρορμητικά στην ανατ. Μεσόγειο»!

Στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis αναφέρθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο ομιλίας της για την γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας τον «τόνο» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση και διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας.

Είναι γνωστό πως η Γερμανία πιέζεται εσωτερικά στην όποια χάραξη «σκληρής» εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα, με τη γερμανική κυβέρνηση να επιχειρεί την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και η αποχώρηση του Oruc Reis ικανοποίησε τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Όπως δήλωσε η ίδια στην ομιλία της, στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την επιστροφή του πλοίου Oruc Reis στην Τουρκία: «Η επιστροφή του Oruç Reis στο τουρκικό λιμάνι είναι καλό σημάδι πριν από τη σύνοδο κορυφής».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι  το ζήτημα αυτό θα ληφθεί υπόψη στη Σύνοδο Κορυφής της 10-11 Δεκεμβρίου, ενώ αναφέρθηκε και στις μεταναστευτικές ροές λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία στο ζήτημα αυτό».

Υπενθυμίζεται πως το Orus Reis επέστρεψε από τα ξημερώματα της Δευτέρας (30.11.2020) στην Αττάλεια, αφού η Τουρκία αποφάσισε, αυτή τη φορά, να μην ανανεώσει την παράνομη NAVTEX της.

Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis έπλεε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα από τις 12 Οκτωβρίου και έκανε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, έρευνες.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Φωτογραφία Reuters

ΠΗΓΗ