Διεθνή Ελλάδα

Μητσοτάκης για Μπορίσοφ: Μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση – Όχι σε άμεση συνάντηση με Ερντογάν

Μητσοτάκης για Μπορίσοφ: Μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση – Όχι σε άμεση συνάντηση με Ερντογάν

Απόλυτα ικανοποιημένος από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαιρέτισε το κείμενο συμπερασμάτων των Ευρωπαίων ηγετών.

Νέο μήνυμα εναντίον της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Κατά τις επίσημες δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου, και ιδίως για το κείμενο των συμπερασμάτων.

Υπενθύμισε, χαρακτηριστικά, ότι το ανακοινωθέν της Συνόδου καταγγέλλει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, καθώς «παραβιάζει τα κυριαρχική δικαιώματα τρίτων χωρών».

Σημείωσε δε, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «δεν παράγει συνέπειες για τρίτα κράτη», ενώ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «έλαβε την πλήρη στήριξη απ’ όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης είναι παντελώς άκυρο, τόσο ως προς την ουσία του όσο και ως προς την τυπική διαδικασία της νομιμοποίησής του.

Δεν παρέλειψε μάλιστα, να επικαλεστεί τις σαφείς αντιρρήσεις του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο οποίος έχει αναφανδόν ταχθεί εναντίον της επίμαχης συμφωνίας.

«Στέλνω μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε κάθε Έλληνα ότι έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας»

Ξεκαθάρισε επίσης, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά.

«Αυτό προκαλεί νευρικότητα στην τουρκική πλευρά, η οποία αποτυπώνεται σε ορισμένες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Γνωστοποίησε δε, ότι όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ευχαριστώντας προσωπικά κυρίως τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να βοηθήσει μόνη τον εαυτό της, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τα εξής:

«Μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση. Αυτό που είπε ο Μπορίσοφ είναι ότι στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Έκανε μια ευρύτερη ανάλυση και μίλησε για τα ζητήματα του μεταναστευτικού. Πιστεύω ότι τα σχόλιά του αφορούσαν αυτό (μεταναστευτικό) και όχι τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης».

Παράλληλε, αποσαφήνισε ότι «δεν προγραμματίζει να συναντηθεί άμεσα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν παραγωγικό, δεδομένων των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων.

Τόνισε, ωστόσο, ότι ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός.

Περισσότερα σε λίγο…