Διεθνή

Νέα κόντρα Κίνας – Βρετανίας για την επίθεση σε υπουργό του Χονγκ Κονγκ

Νέα κόντρα Κίνας - Βρετανίας για την επίθεση σε υπουργό του Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» στο Χονγκ Κονγκ, μετά την επίθεση που δέχθηκε στο Λονδίνο από διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας η υπουργός Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ. Από την πλευρά της, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ερευνά τη φερόμενη επίθεση, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Η Τερέζα Τσενγκ, η οποία βρισκόταν στο Λονδίνο για να προωθήσει το Χονγκ Κονγκ ως κόμβο για την επίλυση διενέξεων και τη σύναψη συμφωνιών, έγινε χθες, Πέμπτη, στόχος ομάδας διαδηλωτών που της φώναζαν «δολοφόνε» και «ντροπή». «Μια γυναίκα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου με τραύμα στον βραχίονα», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

«Διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθούν οι συνθήκες του επεισοδίου. Σ’ αυτό το στάδιο δεν έχουν γίνει συλλήψεις», προστίθεται στην ανακοίνωση. Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε πως «απαιτούμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να ερευνήσει αμέσως τα γεγονότα, να κάνει τα μέγιστα για να συλλάβει τους δράστες, να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη και να εγγυηθεί την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια όλων των κινέζων δημόσιων λειτουργών».

«Εδώ και κάποιο καιρό, ορισμένοι βρετανοί πολιτικοί αξιωματούχοι ανακατεύουν την αλήθεια με το ψέμα, αποκρύπτουν βίαιες και παράνομες πράξεις που αφορουν το Χονγκ Κονγκ και έχουν απ’ ευθείας επαφές με αντικινέζους ταραχοποιούς», δήλωσε ο Γκενγκ. «Αν η Βρετανία δεν αλλάξει συμπεριφορά, αν συνεχίσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά, να σπέρνει τη διχόνοια και να υποκινεί (την αναταραχή), θα τραβήξει πάνω της τους κεραυνούς», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Πεκίνου. Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, από την πλευρά της, καταδίκασε μια «βάρβαρη επίθεση» και δήλωσε πως η υπουργός της «τραυματίσθηκε σοβαρά».