Διεθνή Επικαιρότητα

Ο κορωνοϊός «μολύνει» την κυβέρνηση Τζόνσον – Για 24η μέρα πάνω από 100 χιλιάδες τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Ψάχνουν τη… θύρα που άνοιξε τις θυρίδες στο Ψυχικό – Κοσμήματα εκατ. ευρώ, χρυσές λίρες και μετρητά έκαναν «φτερά»

Γονατίζει η Ευρώπη από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται σε όλες τις χώρες, την ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να συνδυάσουν μια μικρή χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων εν όψει των Χριστουγέννων με τη διασφάλιση της τήρησης των υγειονομικών κανόνων.

Στην Ιταλία, που ετοιμάζεται να βγάλει από το χάρτη των «κόκκινων» περιοχών ορισμένες περιφέρειες, για να λειτουργήσει και πάλι η οικονομία τον Δεκέμβριο, η καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων θυμίζει τις πιο τραγικές στιγμές της περασμένης άνοιξης. Χθες καταγράφηκαν 28.352 νέα κρούσματα και 827 θάνατοι ασθενών από κορονοϊό.

Στη Γερμανία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες το «ψυχολογικό» φράγμα του 1 εκατομμυρίου, η καγκελαρία προσπαθεί να βρει συμβιβαστική λύση με όλες τις τοπικές εξουσίες των κρατιδίων για τη λειτουργία του λιανεμπορίου και τη χαλάρωση των περιορισμών.

Στη Βρετανία, που ανακοίνωσε χθες 16.022 επιπλέον μολύνσεις του κορονοϊού και 521 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, αίρονται ορισμένοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο χειμώνα. Δυσκολίες, ωστόσο, θα αντιμετωπίσει και ο ίδιος σε πολιτικό επίπεδο, καθώς 40 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αρνούνται να συμμορφωθούν με το σχέδιο χωρισμού της χώρας σε ζώνες και επιβολής νέων αυστηρών μέτρων σε ορισμένες πιο επιβαρυμένες περιοχές. Σύμφωνα με το σχέδιο Τζόνσον, 55 εκατομμύρια Βρετανοί θα υπαχθούν σε μέτρα περιορισμού όταν το γενικό λοκντάουν λήξει στις 2 Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, στις ΗΠΑ είναι διάχυτος ο φόβος στους επιστήμονες ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη διάδοση της πανδημίας σε λίγες ημέρες, ύστερα από τη μεγάλη μετακίνηση πολλών Αμερικανών για τη Γιορτή των Ευχαριστιών. Την Πέμπτη, το Αμερικανικό Κέντρο Αναφοράς Λοιμώξεων κατέγραψε 110.000 νέες μολύνσεις (για 24η μέρα τα ημερήσια κρούσματα είναι πάνω από 100 χιλιάδες) και 1.232 νέους θανάτους. Στις ΗΠΑ, 12,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 263.454 έχασαν τη μάχη στη διάρκεια της πανδημίας.

ΠΗΓΗ