Επικαιρότητα Πόλεμος στο Ισραήλ

Λωρίδα της Γάζας: To Ισραήλ σκότωσε κατασκευαστή όπλων της Χαμάς και αρκετούς μαχητές της

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι τον Οκτώβριο – Ο τραγουδιστής, το μεγάλο πρόστιμο σε κέντρο αισθητικής και τα «λουκέτα»

To Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα (8.11.23) ότι σκότωσε κατασκευαστή όπλων της Χαμάς και αρκετούς μαχητές της στην πόλη της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, η πόλη της Γάζας, προπύργιο της Χαμάς, είναι περικυκλωμένη από τις δυνάμεις του Ισραήλ, με την αεροπορία και ο στρατός ξηράς της χώρας στοχοθετούν το ευρύ δίκτυο τούνελ που έχει δημιουργήσει η παλαιστινιακή οργάνωση κάτω από τον υπό πολιορκία θύλακα.

Ο στρατός επεσήμανε ότι έχει προωθηθεί στο κέντρο της πυκνοκατοικημένης πόλης, ενώ η Χαμάς σημείωσε ότι οι μαχητές της έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις ισραηλινές δυνάμεις.

Με τον πόλεμο να εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ενισχύουν τις εκκλήσεις τους να επιβληθεί ανθρωπιστική παύση στις εχθροπραξίες ώστε να απαλυνθούν τα δεινά στη Γάζα, όπου χιλιάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί και τα είδη πρώτης ανάγκης εξαντλούνται.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, το 40% από τους οποίους παιδιά.

 

Το επίπεδο θανάτου και δεινών «είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό», τόνισε ο εκπρόσωπος της υγειονομικής υπηρεσίας του ΟΗΕ Κρίστιαν Λίντμάιερ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Κάθε μέρα πιστεύεις ότι είναι η χειρότερη και μετά η επόμενη είναι ακόμη πιο άσχημη», δήλωσε επικαλούμενος συνάδελφό του στη Γάζα.

Το Ισραήλ πλήττει τη Γάζα σε απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και απήγαγαν περίπου 240 ομήρους.

Λωρίδα της Γάζας: To Ισραήλ σκότωσε κατασκευαστή όπλων της Χαμάς και αρκετούς μαχητές της

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι με δύο ξεχωριστά πλήγματα εξουδετέρωσε τον κατασκευαστή όπλων της Χαμάς Μαχσέιν Αμπού Ζίνα, αλλά και μαχητές της οργάνωσης που εξαπέλυαν επιθέσεις με αντιαρματικές ρουκέτες και ρουκέτες εδάφους- εδάφους.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και των ισραηλινών δυνάμεων κοντά στον καταυλισμό αλ Σάτι, στην πόλη της Γάζας.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς καμίας πλευράς.

Λωρίδα της Γάζας: To Ισραήλ σκότωσε κατασκευαστή όπλων της Χαμάς και αρκετούς μαχητές της

Εξάλλου δεν έχουν υπάρξει διευκρινίσεις από το Ισραήλ για την τύχη του Γιαχία Σινουάρ, του πλέον υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος πιστεύεται ότι διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στον σχεδιασμό της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Το Ισραήλ επεσήμανε χθες ότι οι δυνάμεις του έχουν περικυκλώσει τον Σινουάρ στο κρησφύγετό του.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν εκρηκτικούς μηχανισμούς για να καταστρέψουν το δίκτυο τούνελ που έχει δημιουργήσει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα και το οποίο εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Ισραηλινά άρματα μάχης έχουν αντιμετωπίσει ισχυρή αντίσταση από μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτές τις σήραγγες για να τους στήσουν ενέδρα, σύμφωνα με πηγές της παλαιστινιακής οργάνωσης και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Λωρίδα της Γάζας: To Ισραήλ σκότωσε κατασκευαστή όπλων της Χαμάς και αρκετούς μαχητές της

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει τον θάνατο 32 στρατιωτών του.

«Προκαλώ (το Ισραήλ να πει) αν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να πετύχει οποιαδήποτε στρατιωτική νίκη επί του πεδίου, πέραν του φόνου αμάχων», δήλωσε ο Γκάζι Χάμαντ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, στο al Jazeera.

«Η Γάζα δεν σπάει και θα παραμείνει ένα αγκάθι στον λαιμό των Αμερικανών και των σιωνιστών», πρόσθεσε.