Επικαιρότητα Πόλεμος στο Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Νέο τελεσίγραφο Νετανιάχου στη Χαμάς για τους ομήρους

Μέση Ανατολή: Νέο τελεσίγραφο Νετανιάχου στη Χαμάς για τους ομήρους

«Καμία κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», είναι η λακωνική απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχετικά με τις αναφορές που έγιναν νωρίτερα σήμερα στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τη μεσολάβηση του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για τους απαχθέντες από τη Χαμάς.

Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι οι 240 όμηροι που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα. Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους γίνονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Νωρίτερα σήμερα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε – επικαλούμενο πηγές της Χαμάς – ότι το Κατάρ μεσολαβεί για την απελευθέρωση 12 ομήρων, οι μισοί εκ των οποίων έχουν και αμερικανικό διαβατήριο, γι’ αυτό στις διαπραγματεύσεις εμπλέκονταν και οι ΗΠΑ.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει το Κατάρ για την πιθανή απελευθέρωση ομήρων θα έχει αντάλλαγμα για μια «ανθρωπιστική, τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Όμως, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατέρριψε αυτά τα δημοσιεύματα, δηλώνοντας λακωνικά μέσω X (πρώην Twitter) ότι «δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας».

Από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν απελευθερωθεί μόλις 4 γυναίκες όμηροι για «ανθρωπιστικούς λόγους», όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι της Χαμάς.