Πόλεμος στο Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Σε ασφυκτικό κλοιό η Γάζα – «Θα μπούμε στο κέντρο της πόλης σε 48 ώρες»

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η Γάζα με τον Ισραηλινό στρατό να είναι έτοιμος να μπει στο κέντρο της πόλης τις επόμενες 48 ώρες.

Παράλληλα ο Νετανιάχου ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατάει στη Λωρίδα η Χαμάς.

Στέλεχος του ισραηλινού στρατού τόνισε πως στόχος της επιχείρησης στη Γάζα είανι η απελευθέρωση των ομήρων και η καταστροφή των τούνελ. Ανέφερε επίσης πως
«όσο περνούν οι μέρες οι μαχητές της Χαμάς θα ξεμένουν από τρόφιμα, από οπλισμό και οξυγόνο, θα αναγκαστούν να βγουν προς τα έξω και εκεί θα βρισκόμαστε εμείς. Γνωρίζουμε πού είναι τα τούνελ».

Ο εκπρόσωπος των IDF, Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε σήμερα ότι οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ επιχειρούν βαθύτερα στην πόλη της Γάζας τις τελευταίες ώρες.

«Κατεδαφίζεται κάθε σύριγγα»

Ο Χαγκάρι τόνισε ότι ο Ισραηλινός Στρατός «αυξάνει την πίεση στην πόλη της Γάζας», όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το κύριο προπύργιο της Χαμάς. Πρόσθεσε ότι ο στρατός σκότωσε αρκετούς διοικητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που «βλάπτει σημαντικά την ικανότητα της Χαμάς να πραγματοποιεί αντεπιθέσεις» στο Ισραήλ.

Επίσης, ο Χαγκάρι τόνισε ότι οι δυνάμεις του μηχανικού κατεδαφίζουν κάθε σήραγγα που συναντούν. Από την μεριά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε ότι ενέκρινε πρόσθετα στρατιωτικά σχέδια για τις επιχείρησης στο εσωτερικό της Γάζας.

photo Reuters

Σε ένα σύντομο βίντεο δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των IDF την περασμένη ημέρα ήταν «πολύ εντυπωσιακές». «Ο συνδυασμός μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και των χερσαίων δυνάμεων κλονίζει τη Λωρίδα της Γάζας».

Πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο που ανήκει στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας στοίχισε τη ζωή σε έναν Παλαιστίνιο και προκάλεσε τον τραυματισμό αρκετών άλλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα.

«Το κτίριο φιλοξενεί 170 τραυματίες και εκατοντάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους», ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) διαψεύδουν πως εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Ανταλλαγή πυρών με τη Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι πλήττει στόχους που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αναφέροντας ότι αργότερα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε έπειτα από μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο εναντίον πόλεων στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

photo Reuters

Νέα επίθεση από τους Χούθι της Υεμένης

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν σήμερα άλλο ένα σμήνος μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών εναντίον «ευαίσθητων» στόχων εντός του Ισραήλ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις των σιιτών ανταρτών και η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah.
Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ότι οι στόχοι των drones ήταν «ποικίλοι και ευαίσθητοι». Λόγω της επίθεσης διακόπηκε «για ώρες» η δραστηριότητα στις βάσεις και τα αεροδρόμια που τέθηκαν στο στόχαστρο.