Επικαιρότητα Πόλεμος στο Ισραήλ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στη Γάζα οι γιατροί κάνουν ακρωτιριασμούς χωρίς αναισθησία, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στη Γάζα οι γιατροί κάνουν ακρωτιριασμούς χωρίς αναισθησία, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

«Τίποτα δεν δικαιολογεί τη φρίκη που υφίστανται οι άμαχοι στη Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ – Aνθρωπιστική αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού δέχθηκε επίθεση

Ορισμένοι γιατροί στη Γάζα έχουν κάνει επεμβάσεις χωρίς αναισθησία, συμπεριλαμβανομένων και ακρωτηριασμών, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Τρίτη.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί τη φρίκη που υφίστανται οι άμαχοι στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λίντμαϊερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη της Ελβετίας, τονίζοντας την «απελπιστική ανάγκη τους για νερό, καύσιμα, τρόφιμα και ασφαλή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για να επιβιώσουν » .

Ο Λίντμαϊερ επανέλαβε τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για «ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση» για περίπου 500 φορτηγά βοήθειας την ημέρα — όχι μόνο πέρα ​​από τα σύνορα αλλά και «σε όλη τη διαδρομή μέχρι τους ασθενείς στα νοσοκομεία», όπου έγιναν χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων ακρωτηριασμών, χωρίς αναισθησία.

Το επίπεδο του θανάτου και της οδύνης είναι «δύσκολο να το καταλάβουμε», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε επίσης ότι 16 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία, τονίζοντας ότι οποιεσδήποτε επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Την ίδια ώρα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή της δέχθηκε πυρά όταν παρέδιδε βασικές ιατρικές προμήθειες σε εγκαταστάσεις υγείας στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με το ICRC, δύο φορτηγά υπέστησαν ζημιές στην επίθεση και ένας οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά.

«Δεν είναι αυτές οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να εργαστεί το ανθρωπιστικό προσωπικό», δήλωσε ο Γουίλιαμ Σόμπουργκ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στη Γάζα. “Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε επείγουσα βοήθεια σε πολίτες που έχουν ανάγκη. Η διασφάλιση ότι η ζωτική βοήθεια μπορεί να φτάσει σε ιατρικές εγκαταστάσεις αποτελεί νομική υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.”