Διεθνή

Πρόταση δυσπιστίας κατά του Κόντε από το κόμμα του Σαλβίνι

Νίκος Φίλης: Εντυπωσιακή ανάρρωση μετά το χειρουργείο – Παίρνει εξιτήριο την ερχόμενη εβδομάδα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία. Το κλίμα στη συγκυβέρνηση επιδεινώνεται περαιτέρω μετά την απόφαση του επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

«Πολλά όχι με τελευταίο το όχι στον TAV (υπερταχεία σιδηροδρομική γραμμή) είναι άσχημα για την Ιταλία η οποία χρειάζεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη και επομένως να πάει γρήγορα στις κάλπες. Όσοι σπαταλούν το χρόνο κάνουν κακό στη χώρα και σκέφτονται μόνο την καρέκλα τους» αναφέρουν πηγές του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου, βάζοντας «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής μας χώρας και οδηγώντας την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με την Repubblica, οι ευνοϊκές για τη Λέγκα δημοσκοπήσεις και ο κίνδυνος να καθυστερήσουν οι εκλογές για έξι μήνες έπεισαν τον Σαλβίνι να επιταχύνει τις διαδικασίες προκαλώντας τεράστιο πονοκέφαλο στον κυβερνητικό σχήμα.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αρνήθηκε να πάει στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του και επιδιώκει να μεταφέρει την κρίση στη Βουλή προκαλώντας τον ακροδεξιό ηγέτη της Λέγκας να εμφανιστεί ενώπιον της Γερουσίας και να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ιταλικής εφημερίδας, εν ευθέτω χρόνω οι πρόεδροι της Βουλής, θα κληθούν να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις και μετά η μπάλα θα περάσει στο γήπεδο του προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον σημερινό πρωθυπουργό ή σε άλλο πρόσωπο.

Εάν οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν θα πρέπει να αναλάβει κάποιο άλλο πρόσωπο ακόμα και χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου.