Διεθνή

Ρωσία: Η Ζαχάροβα συνέκρινε την επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ με τον θάνατο του Λένιν

Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η σπάνια φωτογραφία από το εξώφυλλο του TIME

Ειρωνική ανάρτηση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αμφισβήτησε την Κυριακή τη θέση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία είπε ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι ύφεση, αλλά απαραίτητο φαινόμενο μετά την ταχεία ανάπτυξη.

«Πολλοί το 1924 ήταν σίγουροι ότι ο Λένιν δεν πέθανε, αλλά απλώς αποκοιμήθηκε μέχρι να έρθουν καλύτερες στιγμές», σημείωσε ειρωνικά η Ρωσίδα διπλωμάτης στη σελίδα της στο Telegram, σχολιάζοντας τη δήλωση της κας Γέλεν.

Η Αμερικανίδα υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press» του δικτύου NBC, είχει πει ότι οι ισχυροί αριθμοί προσλήψεων στις ΗΠΑ και οι καταναλωτικές δαπάνες δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε ύφεση.

Οι προσλήψεις στις ΗΠΑ παρέμειναν ισχυρές τον Ιούνιο, με 372.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν και το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο 3,6%. Ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας αύξησης θέσεων εργασίας που ξεπέρασαν τις 350.000.

«Αυτή δεν είναι μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση», είπε η κα Γέλεν, η οποία στο παρελθόν ήταν πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

«Αλλά βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη επιβραδύνεται και αυτό είναι απαραίτητο και κατάλληλο», εξήγησε.

Ετοιμάζουν νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νέο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρόκειται να επιβάλλουν  ΗΠΑ και Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γουόλι Αντεγιέμο θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα το Παρίσι και τις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους ομολόγους του και να συζητήσει τρόπους που θα ενισχύσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία ως απάντηση για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Αντεγιέμο αναμένεται να συζητήσει και τρόπους οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία που θα ελαφρύνουν τη χώρα από τις συνέπειες του πολέμου και την επιβολή μιας τιμής πλαφόν στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Στο Παρίσι ο Αντεγιέμο θα συναντηθεί με στελέχη χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και μια ομάδα ακαδημαϊκών και οικονομολόγων.