Διεθνή

Ρωσία: Η κατάσταση στη Συρία “επιδεινώνεται” – Υπεύθυνη η Ουάσινγκτον σε περίπτωση κατάρρευσης της εκεχειρίας

Η κατάσταση στη Συρία “επιδεινώνεται” παρά την εκεχειρία που ισχύει από το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα 17/9 ο ρωσικός στρατός.

Παράλληλα, κατηγόρησε τους σύρους αντάρτες ως υπεύθυνους για περισσότερες από 50 επιθέσεις εναντίον των συριακών δυνάμεων και των αμάχων μέσα σε ένα 24ωρο.

“Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται, αυτό είναι εμφανές κυρίως στις επαρχίες του Χαλεπίου και της Χάμας, όπου συντάγματα των δυνάμεων της αντιπολίτευσης επωφελούνται από την εκεχειρία για να ανασυγκροτηθούν, να ανεφοδιαστούν με πυρομαχικά και όπλα και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επιχείρηση για να καταλάβουν νέα εδάφη”, δήλωσε ο αρχηγός του ρωσικού Κέντρου Συντονισμού στη Συρία, στρατηγός Βλαντίμιρ Σαβτσένκο.

“Καταγράφηκαν 55 περιπτώσεις κατά τις οποίες ερρίφθησαν πυρά εναντίον των θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων και της λαϊκής πολιτοφυλακής καθώς και εναντίον των αμάχων”. Μόνο το τελευταίο 24ωρο “12 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν”, δήλωσε ο στρατηγός Σαβτσένκο προσθέτοντας ότι και μια εθελόντρια της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώθηκε από “βλήμα όλμου σε επίθεση” των ανταρτών.

Την ίδια ώρα, ο στρατηγός Βίκτορ Ποζνίκιρ, του ρωσικού γενικού επιτελείου, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα “είναι υπεύθυνη” σε περίπτωση κατάρρευσης της εκεχειρίας στη Συρία, με τη Ρωσία να κατηγορεί εκ νέου τις ΗΠΑ για μη τήρηση των δεσμεύσεών τους που απορρέουν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

“Αν η αμερικανική πλευρά δεν λάβει κατάλληλα μέτρα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας της 9ης Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ θα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για την κατάρρευση της εκεχειρίας στο συριακό έδαφος”, τόνισε ο ρώσος στρατηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η εκεχειρία έχει παραβιαστεί 199 φορές από το βράδυ της Δευτέρας που τέθηκε σε ισχύ, πρόσθεσε.

Pronews