Διεθνή

Ρωσία σε ΗΠΑ: Δεν έχουμε καμία σχέση με το «σύνδρομο της Αβάνας»

Ρωσία σε ΗΠΑ: Δεν έχουμε καμία σχέση με το «σύνδρομο της Αβάνας»

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με το λεγόμενο «σύνδρομο της Αβάνας», μια μυστηριώδη ασθένεια που έχει προσβάλει περίπου 200 Αμερικανούς διπλωμάτες, αξιωματούχους και μέλη οικογενειών τους στο εξωτερικό.

Η δήλωση του Κρεμλίνου συνιστούσε απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post της προηγούμενης ημέρας, σύμφωνα με το οποίο ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είχε πει στους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών κατασκοπείας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Μόσχα, ότι θα ήταν «πέρα από κάθε όριο», ξένες μυστικές υπηρεσίες να προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες και άλλες παθήσεις σε Αμερικανούς και τα μέλη των οικογενειών τους που εργάζονται στο εξωτερικό.

Πίεσαν οι Αμερικανοί για πληροφορίες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, ο Μπερνς έθιξε το ζήτημα αυτό κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε με την FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και την SVR (Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας). Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε σε πολιτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του διευθυντή της CIA ή με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε με τους πολιτικούς συνομιλητές του Μπερνς εδώ στην Μόσχα, ούτε θίχτηκε με τον αρχηγό του κράτους» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών του Μπερνς με τους συναδέλφους του των μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορώ στην περίπτωση αυτή να πω τίποτα, πρόκειται για μη δημόσιες πληροφορίες», καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ιδιωτικές συζητήσεις.

Ο Πεσκόφ απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της Ρωσίας σε τέτοιου είδους περιστατικά: «Εδώ το μόνο που μπορώ να πω κατηγορηματικά είναι ότι απορρίπτουμε οποιουσδήποτε υπαινιγμούς, υποθέσεις ή δηλώσεις για μια υποτιθέμενη συμμετοχή της ρωσικής πλευράς σ’ αυτά τα περιστατικά. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters