Διεθνή

Στην εμβληματική Times Square το «ρολόϊ των θανάτων εξαιτίας του Τραμπ» (video)

Οδηγός για τη νέα εργασιακή πραγματικότητα

Η Times Square είναι ένα από τα σύμβολα της Νέας Υόρκης. Όταν ακόμη η πόλη «ζούσε», όταν δεν θρηνούσε νεκρούς από τον κορονοϊό, ήταν πάντα γεμάτη. Σήμερα όχι μόνο θυμίζει φάντασμα αλλά μετρά και τους νεκρούς από την πανδημία. Τους νεκρούς του Τραμπ.

Στη φημισμένη Times Square της Νέας Υόρκης, της πολιτείας που έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλες στις ΗΠΑ, επέλεξε να «τοποθετήσει» το «Το ρολόι των θανάτων εξαιτίας του Τραμπ» ο σκηνοθέτης Γιουτζίν Τζαρέκι.

Πρόκειται για έναν φωτεινό πίνακα που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Times Square και αναγράφει τον αριθμό των θυμάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, κατ’ αυτόν, αν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναλάβει δράση πιο γρήγορα.

Αυτό το «ρολόι», τοποθετημένο στην οροφή ενός κτιρίου στην Times Square που εγκαταλείφθηκε εν μέσω της πανδημίας, μέτραγε χθες πάνω από 48.000 θανάτους — 48.590, για την ακρίβεια — ενώ το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα ξεπέρασε τους 80.000 και ο επίσημος απολογισμός στις ΗΠΑ είναι, εδώ και καιρό, ο πιο βαρύς στον πλανήτη.

Ο μετρητής αυτός βασίζεται στην εξής υπόθεση: το 60% των θανάτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να εφαρμόσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, το κλείσιμο των σχολείων και επιχειρήσεων περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι το έπραξε, δηλαδή στις 9 Μαρτίου κι όχι στις 16, εξήγησε ο Τζαρέκι στο μπλογκ του στο Medium.

Ο νεοϋορκέζος κινηματογραφιστής, βραβευμένος δύο φορές στο φεστιβάλ Sundance, εξήγησε πως χρησιμοποιεί αυτόν τον «συντηρητικό» υπολογισμό, το 60%, διότι σε αυτόν είχαν καταλήξει ορισμένοι ειδικοί με βάση δηλώσεις που είχε κάνει στα μέσα του Απριλίου ο επιδημιολόγος Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο οποίος χαίρει σεβασμού στις ΗΠΑ.

Ο διάσημος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Τραμπ παραδέχθηκε ότι εάν είχαν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα από την 9η Μαρτίου, «θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές».

«Οι ζωές που χάθηκαν ήδη χωρίς λόγο απαιτούν να ζητήσουμε πιο υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης. Ακριβώς όπως τα ονόματα των πεσόντων στρατιωτών χαράσσονται σε μνημεία για να μας υπενθυμίζουν το κόστος των πολέμων, η ποσοτικοποίηση των ζωών που χάσαμε εξαιτίας της καθυστερημένης αντίδρασης του προέδρου θα υπηρετήσει μια ζωτικής σημασίας λειτουργία για την κοινή γνώμη», εξηγεί ο Τζαρέκι στο κείμενο στο μπλογκ του, το οποίο δημοσιεύθηκε αρχικά στη Washington Post.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ