Διεθνή

Το ρολόι τρέχει… H Συρία υπό διορία – η οποία λήγει

Εκατοντάδες έτρεξαν στο Ηράκλειο κατά του καρκίνου του μαστού
Θα συνεχιστεί η εκεχειρία ή θα αρχίσει ξανά ο πόλεμος; Πώς σχολιάζουν οι Τούρκοι τη συμφωνία Τουρκίας – ΗΠΑ;

Στις 10 το βράδυ της Τρίτης λήγει η διορία της εκεχειρίας για τον αφοπλισμό και την απόσυρση των Κούρδων από τη βόρεια Συρία με το ρολόι τρέχει πολύ γρήγορα… Έχουν απομείνει λιγότερες από 50 ώρες. Μέχρι την εκεχειρία ή τον πόλεμο; Θα δείξει…

Η συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων του YPG μέσα σε 120 ώρες σε βάθος 30 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας και σε μία ζώνη μήκους περίπου 120 χλμ. αποκλειστικά και μόνο στα ανατολικά του Ευφράτη.

Ωστόσο, ο στόχος της Άγκυρας δεν είναι μόνο τα 120 χλμ. Με τη συνάντηση που θα έχει ο Ερντογάν την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στο Σότσι της Ρωσίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να την επεκτείνει και σε μήκος έως και 444 χλμ. (από τα δυτικά του Ευφράτη μέχρι και το Ιράκ) αλλά και σε βάθος σε 3 περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του Άσαντ και «κονταίνουν» τα 30 χλμ. της τουρκικής ζώνης ασφαλείας.

Οι περιοχές αυτές είναι οι: Μανμπίτς, Κομπάνι και Καμισλί.

Στη συνάντηση λοιπόν, που θα έχει την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στο Σότσι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν, το βασικό πρόσκομμα που έχει να υπερπηδήσει ο Ερντογάν είναι αυτά τα δύο ζητήματα. Πώς να πείσει το φίλο και σύμμαχό του Πούτιν, που υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ, να φύγουν από αυτές τις περιοχές και να πάρει θέση η Τουρκία. Γιατί είναι γνωστό πως η Ρωσία αντιτίθεται στην επέκταση της ζώνης ασφαλείας της Τουρκίας σε αυτές τις περιοχές που ελέγχονται από τον Άσαντ, και ειδικά στις περιοχές του Μανμπίτς και του Καμισλί.

Ο Ερντογάν επομένως έχει να διαπραγματευτεί για το βάθος αλλά και την έκταση της ζώνης, παρόλο που πήρε το «πράσινο φως» από τον Τραμπ. Όχι όμως από τον Πούτιν…

Ερντογάν: Αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση

Στις διαπραγματεύσεις που είχε ο Ερντογάν με Πενς και Πομπέο στις 17 του μήνα στην Άγκυρα λίγο πριν είχε συναντηθεί ο εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν με το Ρώσο απεσταλμένο για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντιέφ για το θέμα των εν λόγω περιοχών και συμφώνησαν ότι πρέπει να αποτραπεί η απειλή που θέτουν όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των PYD/PKK/YPG και ISIS στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Γενικολογίες και ευχολόγια; Όχι! Γιατί αυτό που συμφωνήθηκε θα έχει… ειδικό βάρος στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη ο Ερντογάν με τον Πούτιν. Γιατί το βασικό επιχείρημα του Τούρκου προέδρου για να πείσει για το βάθος και το μήκος της ζώνης θα είναι ότι πρέπει οι Κούρδοι «τρομοκράτες» να απομακρυνθούν όσο γίνεται νοτιότερα για να αποκατασταθεί η ηρεμία της περιοχής. Στο Μανμπίτς, το Κομπάνι και το Καμισλί, βρίσκονται μεν οι δυνάμεις του Άσαντ, αλλά πίσω τους είναι οι Κούρδοι, εφόσον συμμάχησαν για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επέμβαση.

Διαφορετικά, θα πει ο Ερντογάν στον Πούτιν, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, να φτάσει δηλ. η Τουρκία και ο στρατός της μέχρι τις περιοχές αυτές, και η λύση δεν ικανοποιήσει τους Άραβες κατοίκους της βόρειας Συρίας, τότε θα προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων. (Ευρώπη ακούει;)

Το τι θα απαντήσει τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κοντός ψαλμός αλληλούια…

Και το τι θα πράξει βέβαια η Τουρκία μετά από μία ενδεχόμενη αρνητική απάντηση, πάλι κοντός ψαλμός αλληλούια.

Η Μέση Ανατολή άλλωστε έχει συνηθίσει στα παζάρια, τις αψιμαχίες, το αίμα και τα ζόρια.

Πώς σχολιάζουν οι Τούρκοι τη συμφωνία Τουρκίας – ΗΠΑ;

Με επιφύλαξη… θα ήταν η σωστή απάντηση. Πανηγύρια σίγουρα υπήρξαν, κορώνες επίσης ακούστηκαν και γράφτηκαν, αλλά στο τέλος επικράτησε ο προβληματισμός, ακόμη και η αμφισβήτηση για τα σχέδια του Ερντογάν στη μεταπολεμική βόρεια Συρία.

·         Σημαντική επιτυχία

Ο δρ. Μουράτ Γεσιλτάς (τουρκικό think tank SETA) χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντική», σχολιάζοντας ότι ήταν έκπληξη το αποτέλεσμα με βάση τη στάση της Αμερικής τελευταία. Για τον Γεσιλτάς, τους όρους τους έβαλε η Άγκυρα κι όχι η Ουάσιγκτον κι αυτό είναι σημαντική νίκη για την Τουρκία. Κι όταν φύγουν οι Κούρδοι από την περιοχή, τότε η Τουρκία θα έχει πετύχει μία δεύτερη νίκη.

·         Το Ισλάμ νίκησε τον ιμπεριαλισμό

Ο εκπρόσωπος της Πλατφόρμας «Εθνική Άποψη», Νετζμετίν Αϊντίν, θεωρεί τη συμφωνία Τουρκίας – ΗΠΑ την πιο σημαντική στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Πρόκειται για μία συμφωνία παράδοσης, όπως υποστηρίζει «Ξεκίνησε πλέον η κυριαρχία του Ισλάμ πάνω στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».

·         Επιτυχία, αλλά το πρόβλημα στη Συρία δεν λύθηκε

Ο καθηγητής Μεχμέτ Σαχίν χαρακτηρίζει επίσης «επιτυχή» τη συμφωνία, αλλά δεν λύθηκε  το πρόβλημα στη Συρία, παραδέχεται. Είναι μόνο η αρχή. Θεωρεί επίσης ότι δεν πρόκειται για εκεχειρία, αλλά για μία διακοπή στην επιχείρηση. Το γεγονός ότι οι Κούρδοι θα συλλέξουν τον οπλισμό τους ήταν κάτι που κατάφερε η Άγκυρα, «αλλά θα δούμε, αν θα γίνει».

Ακάρ: Δεν έχουμε ούτε ένα γραμμάριο χημικά όπλα

·         Ας περιμένουμε και θα δούμε…

Ακόμη πιο επιφυλακτικός ο καθηγητής πανεπιστημίου Ταγιάρ Αρί, που θέλει να δει πρώτα κατά πόσο οι πλευρές θα εφαρμόσουν όσα συμφώνησαν, όπως επίσης και αν αποσυρθούν οι Κούρδοι ή θα αναζητήσουν νέους συνεργάτες. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει τόση μεγάλη επιρροή πλέον στους Κούρδους.

·         Οι ΗΠΑ έχασαν στη Συρία

Ο απόστρατος αξιωματικός της αεροπορίας, Μπεγιαζίτ Καρατάς, εκτιμά ότι το ηθικό των Κούρδων καταρρακώθηκε μετά τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουάσιγκτον έχασε στη Συρία και πλέον η περιοχή αυτή είναι της Τουρκίας, εκτιμά.

·         Ο Ερντογάν δεν θα επιστρέψει τους πρόσφυγες στη Συρία

Δηκτικός ως προς τις προθέσεις Ερντογάν πάντως ο βουλευτής του ακροδεξιού «Καλού Κόμματος», Ουμίτ Οζντάγ. «Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει σκοπό να στείλει πίσω τους Σύρους», δηλώνει γιατί δεν μπορεί να χτίσει, όπως λέει ο Τούρκος πρόεδρος, σπίτια για δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν έχει τη δυνατότητα όταν η χώρα έχει βυθιστεί στην οικονομική κρίση και το κάνει μόνο για να λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Να γίνει αρεστός στην κοινή γνώμη, αναφέρει ο Τούρκος βουλευτής, ο οποίος βέβαια φαίνεται δεν είχε ακούσει προηγουμένως τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου που ζητούσε από την Ευρώπη να στηρίξει οικονομικά (και) τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει η Τουρκία, διαφορετικά οι πύλες των… προσφύγων θα ανοίξουν ξανά.