Επικαιρότητα Τουρκία Πολιτική

Τουρκία: Η οικονομική κρίση φέρνει ανασχηματισμό – Τα σενάρια που θέλουν την Τσιλέρ υπ. Εξωτερικών

Πανελλαδικές 2021: Παράταση της προθεσμίας για την αίτηση – δήλωση – Πώς θα την κάνετε

Η κατάρρευση της λίρας φέρνει εξελίξεις στη γείτονα

Φουντώνουν οι φήμες για ανασχηματισμό στην τουρκική κυβέρνηση μετά και την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και την πτώση σε ιστορικά χαμηλά της τουρκικής λίρας. Αυτό που προκαλεί αίσθηση ωστόσο είναι το σενάριο που θέλει την Τανσού Τσιλέρ να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Η φήμη ότι τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα διαδεχθεί η πρωταγωνίστρια στην κρίση των Ιμίων Τανσού Τσιλέρ ήρθε στο προσκήνιο μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας Sözcü.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης εξήγησε ότι πρόκειται για ένα ακραίο σενάριο, σημείωσε ωστόσο ότι η Τσιλέρ έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια πολλές φορές στο πλευρό του Ερντογάν σε διάφορες εκδηλώσεις.

Η πρωθυπουργός που επί ημερών της συνέβη η κρίση των Ιμίων

Η Τανσού Τσιλέρ (Tansu Çiller) είναι Τουρκάλα πολιτικός, η οποία ήταν και η πρώτη (και μόνη μέχρι σήμερα) γυναίκα Πρωθυπουργός της χώρας.

Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1946 στην Κωνσταντινούπολη. Είναι απόφοιτος Κολεγίου της Κωνσταντινούπολης και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές και στο Πανεπιστήμιο Yale. Το 1978 έγινε λέκτορας και το 1983 καθηγήτρια.

Το 1990 μπήκε στην πολιτική με το «Κόμμα του Ορθού Δρόμου» και την επόμενη χρονιά εξελέγη βουλευτής. Έγινε Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Συνασπισμού υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το 1993 έγινε η ίδια Πρωθυπουργός Κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία κατέρρευσε το 1996με την αποχώρηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια εκείνης της Πρωθυπουργίας της συνέβη και η κρίση των Ιμίων, η οποία έφερε Ελλάδα και Τουρκία κοντά σε θερμό πολεμικό επεισόδιο. Από το 1996 ως το 1997 διετέλεσε αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών.

Κατηγορήθηκε για ευρεία διαφθορά κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας της. Εξετάστηκε πολλές φορές από το τουρκικό Κοινοβούλιο για τις κατηγορίες αυτές, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από όλες, καθώς τίποτε δεν μπόρεσε να αποδειχθεί. Στην Τουρκία θεωρείται από πολλούς ότι η σκανδαλολογία της περιόδου εκείνης αποτέλεσε το εφαλτήριο της ανόδου των ισλαμιστών στην εξουσία.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 το κόμμα της απέτυχε να μπει στη Βουλή και η ίδια αποσύρθηκε από την πολιτική.