Τουρκία

Ακάρ για F-16: Ξεκίνησαν οι τεχνικές εργασίες για την απόκτηση τους – Τι είπε για Παναγιωτόπουλο

Ακάρ για F-16: Ξεκίνησαν οι τεχνικές εργασίες για την απόκτηση τους – Τι είπε για Παναγιωτόπουλο

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μίλησε στους δημοσιογράφους, αναφορικά με την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Άμυνας του NATO και αναφέρθηκε τόσο για την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ, ενώ ακόμα σχολίασε και την συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Ακάρ άφησε επόσης «αιχμές» για το πλέγμα συμμαχιών που διαμορφώνει η Ελλάδα με αμυντικές συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας μαζί με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η δημιουργία συμμαχιών εκτός ΝΑΤΟ θα βλάψει τον οργανισμό, αφού η Ελλάδα και η Γαλλία συμφώνησαν σε αμυντικό σύμφωνο τον περασμένο μήνα: «Παρά το γεγονός ότι και οι τρεις χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, τέτοιες συμμαχίες απειλούν να βλάψουν τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη».

Ο Παναγιωτόπουλος και τα F-16

Για το τετ-α-τετ με τον Έλληνα ΥΕΘΑ είπε ότι: «Είχαμε μια θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας (Νίκο Παναγιωτόπουλο. Αναμένουμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συνάντησης τις επόμενες ημέρες» και στη συνέχεια επανέλαβε ότι η  ρητορική που εντείνουν τις εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών «δεν θα είναι ωφέλιμες».

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια της Άγκυρας να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες και οι διαδικασίες τόσο για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών  F-16 Block 70 Viper από τις ΗΠΑ όσο και για τα κιτ εκσυγχρονισμού, που αφορούν τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ακάρ πρόσθεσε πως: «Η ενίσχυση της Τουρκίας και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σημαίνει και την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ». Ωστόσο, ο ισχυρισμός του προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δεδομένη χρονική συγκυρία, καθώς στις ΗΠΑ ασκείται μεγάλη πίεση Αμερικανών βουλευτών στο Κογκρέσο, ώστε να μην προχωρήσει σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή.

Με πληροφορίες από: Sabah