Επικαιρότητα Τουρκία

Διαψεύδει το ΥΠΕΘΑ ότι ο Ακάρ πραγματοποίησε πτήση πάνω από το Αιγαίο (video)

ΗΠΑ: «Η... Αστυπάλαια είναι ελληνική»! - Πάλι καλά... (upd)

Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα «Χουριέτ», περί πτήσης του τούρκου ΥΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ πάνω από το Αιγαίο με εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Ειδικότερα, κύκλοι του ΥΠΕΘΑ τονίζουν ότι δεν υπήρξε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η εν λόγω πτήση του Ακάρ πιθανότατα έγινε πάνω από τον κόλπο της Σμύρνης στα τουρκικά παράλια. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ακόμα ότι δεν είναι σαφές πότε πραγματοποιήθηκε η πτήση του τούρκου υπουργού.

Παρόλα αυτά, ο Χουλουσί Ακάρ έστειλε πολλαπλά μηνύματα για τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως «η Άγκυρα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα».

«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διμερών συμφωνιών και φιλικών σχέσεων. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία ή παραχώρηση. Δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο. Δεν θα αφήσουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», τόνισε μεταξύ άλλων ο τούρκος υπουργός.