Επικαιρότητα Τουρκία

Εκλογές στην Τουρκία: Κατρακύλα της οικονομίας – Περιορισμοί στις αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες

Πέθανε ο Στηβ Κακέτσης

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα – Οι εκτιμήσεις επενδυτών

Σε οικονομική περιδίνηση παραμένει η Τουρκία, ενώ τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επιβάλλει ένα είδος capital control,  με περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών από τις πιστωτικές κάρτες, όπως και σε αναλήψεις προκαταβολής μισθού.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πούλησε 9 δισ. δολάρια μέσα σε μία βδομάδα. Την ίδια στιγμή, τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι τα αποθέματα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, που επισημαίνονται από επενδυτές, τα καθαρά διεθνή αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ήταν μόλις 2,3 δισ. δολάρια στις 12 Μαΐου.

«Μπούμ! Τα ακαθάριστα διεθνή συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 9 δισ. δολάρια μέσα σε μια εβδομάδα, τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα πλησίασαν το μηδέν και τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα χωρίς swap πλησίασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στα -58 δισ. δολάρια ΗΠΑ», αναφέρει ο Εμρέ Ακσακμάκ, επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές και ανώτατος σύμβουλος της EastCapital.

«Στις 17 Μαΐου 2023, μπορεί να είχαμε μηδενικά καθαρά αποθέματα (προσέγγιση των εβδομαδιαίων δεδομένων με χρήση του ημερήσιου αναλυτικού ισολογισμού), καθώς τα εκτιμώμενα ακαθάριστα αποθέματα ήταν περίπου 102,5 δισ. δολάρια δηλαδή επιπλέον περίπου 2,6 δισ. δολάρια χαμηλότερα», προσθέτει.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας θα χειροτερέψει, μετά τη νίκη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής.

Η τουρκική λίρα, η οποία υποτιμάται σταθερά τα τελευταία χρόνια και έχει χάσει τη μισή αξία της μέσα σε ένα δωδεκάμηνο, έπεσε κοντά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν, δε, ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περισσότερα από 177 δισ. δολ. για τη στήριξη της λίρας από τον Δεκέμβριο του 2021.