Επικαιρότητα Τουρκία

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ρωσία παραδίδει στην Τουρκία τον κορυφαίο Α/Α πύραυλο των S-400 40Ν6 εμβέλειας 400+ χλμ – Οι λύσεις της ΠΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ρωσία παραδίδει στην Τουρκία τον κορυφαίο Α/Α πύραυλο των S-400 40Ν6 εμβέλειας 400+ χλμ - Οι λύσεις της ΠΑ

Aσχημες πληροφορίες για την Πολεμική μας Αεροπορία αλλά και το ΝΑΤΟ έρχονται από την Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε πως η Τουρκία παραλαμβάνει μαζί με το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και τον κορυφαίο πύραυλο 40Ν6 εμβέλειας 400 χιλιομέτρων!

Μέχρι τώρα κανείς δεν γνώριζε ή μάλλον όλοι ήθελαν να πιστεύουν πως η Αγκυρα δεν θα παραλάβει τον πύραυλο 40Ν6! Ομως τα δυσάρεστα νέα για την ΠΑ δεν σταματούν εδώ καθώς οι Ρώσοι αναφέρουν πως πιθανότατα η Αγκυρα θα παραλάβει πάνω από ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-400 ενώ επιβεβαιώνουν πως έδειξε ενδιαφέρον και για το ρωσικό μαχητικό Su-35!

Mετά και την εξέλιξη αυτή, πιθανότατα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπαιξε τον “ρόλο του λαγού” πριν λίγες ημέρες όταν δήλωσε:

“H Τουρκία ενδέχεται να αγοράσει περισσότερα αμυντικά συστήματα S-400 ή άλλα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν τους πουλήσουν τα πυραυλικά συστήματα Patriot.

Aν η Αγκυρα δεν λάβει τα μαχητικά F-35, τότε θα πρέπει να καλύψει από αλλού τις ανάγκες της”.

Ας δούμε αναλυτικά το ρωσικό δημοσίευμα:

“Η Άγκυρα μπορεί να παραλάβει ένα δεύτερο σύστημα S-400 και πιθανότατα ρωσικά μαχητικά όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ.Τσαβούσογλου.

Διευκρίνισε ότι αυτό θα συμβεί αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να πουλήσουν Patriot και F-35 στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Ρωσική βιοηχανία μπορεί να ικανοποιήσει τις τουρκικές επιδιώξεις.

Μια συνθήκη “κλειδί” είναι η πολιτική βούληση της τουρκικής ηγεσίας.

Το Κρεμλίνο σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές ανέφερε ότι η “Ρωσία έχει τις κατάλληλες ικανότητες, τεχνολιγίες και φυσικά ερευνά ευκαιρίες επέκτασης της συνεργασίας.

Σήμερα, Ρωσία και Τουρκία έχουν σταθερά αμυντικά συμβόλαια παροχής 4 πυροβολαρχιών στην Αγκυρα το καλοκαίρι του 2019.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την παράδοση διαφόρων τμημάτων του συστήματος όπως και τον πύραυλο 40Ν6 και την εκπαίδευση των τούρκων χειριστών”.

Οι Τούρκοι έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για το ρωσικό μαχητικό Su-35.

Σε περίπτωση που η τουρκική ηγεσία προχωρήσει, τότε εμείς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε σε επίσημη πρόταση”.

Η Μόσχα διάλεξε με επίσημο τρόπο να ανακοινώσει προς το ΝΑΤΟ (σσ πηγές του Κρεμλίνου μετέφεραν τις πληροφορίες στην ρωσική εφημερίδα) πως η συμφωνία έχει κλείσει, είναι μη αναστρέψιμη και μάλιστα η Αγκυρα παίρνει και τον υπερ-πύραυλο 40Ν6.

Η τουρκική Αεράμυνα εξοπλισμένη με το Triumph θα έχει τη δυνατότητα προσβολής των μαχητικών της ΠΑ με το βλήμα 40N6 από αποστάσεις της τάξης των 400 χλμ.

Το υποθετικό τόξο που θα μπορεί να καλύπτει το σύστημα εάν είναι τοποθετημένο στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκαλεί δέος. Χρησιμοποιώντας τους πυραύλους 40N6E μπορεί να ελέγξει ια περιοχή μέχρι την Καβάλα στα δυτικά και κινούμενο νοτιότερα περνά πάνω από την Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο στο κεντρικό Αιγαίο για να καταλήξει καλύπτοντας την Λέσβο στη Χίο!

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια από τις δύο κύριες τοποθεσίες που πρόκειται να αναπτυχθεί με την άλλη να είναι η περιοχή της Άγκυρας. Από την Κωνσταντινούπολη πάντως το S-400 θα μπορεί να προστατεύει στις κρίσιμες ναυτικές εγκαταστάσεις (ναυπηγεία, ναυστάθμους) που διατηρεί το τουρκικό  Ναυτικό στη Θάλασσα του Μαρμαρά όπως και τις αεροπορικές βάσεις του Εσκισεχίρ, του Μπαλικεσίρ και της Μπαρντίμα μεταξύ άλλων.

Από την Άγκυρα τo S-400 καλύπτει όλη την κεντρική Τουρκία φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Μεσογείου.

Η τοποθέτηση ενός πλήρους συστήματος για παράδειγμα στη Σμύρνη για την προστασία του εκεί ναύσταθμου ουσιαστικά «κλειδώνει» όλο το κεντρικό Αιγαίο φτάνοντας η εμβέλεια των πυραύλων του έως και 40 χλμ. δυτικά από τη Κόρινθο!

Με άλλα λόγια αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την 114ΠΜ στην Τανάγρα θα είναι αμέσως στόχοι του συστήματος, ενώ τα βλήματα θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και στην 111ΠΜ στην Νέα Αγχίαλο.

Φυσικά ούτε λόγος για τα readiness που θα επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο ή την 130 ΣΜ στη Λήμνο. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα το έργο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εξεύρεσης αντιμέτρων.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα το έργο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εξεύρεσης αντιμέτρων.

Φυσικά αποστολές SEAD με τις υπάρχουσες τακτικές θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Επομένως η προμήθεια των S-400 από την τουρκική Αεροπορία θέτει εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στις αποστολές της ΠΑ σχεδόν απαγορευτικά.

Η ΠΑ διαθέτει σήμερα μια σειρά όπλων μακράς ακτίνας για την προσβολή στρατηγικών στόχων (μεταξύ αυτών και Α/Α συστημάτων) αλλά μόνο ένας από τους τύπους αυτούς διαθέτει ικανή εμβέλεια και αυτό είναι το SCALP-EG.

Τα υπόλοιπα όπλα που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μακράς ακτίνας είναι τα AGM-154C  JSOW (εμβέλεια 22-130 χλμ.), GBU-31 JDAM (28 χλμ.), AFDS (9,5 χλμ. – 26 χλμ.).

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται εύκολα πως σε μια υποθετική περίπτωση προσβολής του τουρκικού δικτύου Αεράμυνας μόνο τα SCALP-EG θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροσκάφους υπό την έννοια της εκτόξευσης από ασφαλή απόσταση (εμβέλεια των SCALP-EG 560 χλμ. +).

Οι δυνατότητες αντίδρασης της ΠΑ

Αναμφισβήτητα ο εξοπλισμός της ΠΑ με όπλα πολύ μακράς ακτίνας είναι η μοναδική κίνηση που θα μπορούσε να γίνει την συγκεκριμένη περίοδο.

 Φυσικά η πρώτη σκέψη οδηγεί στο όπλο JASSM-ER ο οποίος έχει εμβέλεια 1000 χλμ. (!)

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να προκύψουν προβλήματα αποδέσμευσης του συγκεκριμένου βλήματος στην Ελλάδα, αλλά η αμερικανική υπηρεσία αμυντικών εξαγωγών και συνεργασίας DSCA είχε ανακοινώσει την έγκριση πολωνικού αιτήματος για την πώληση στη χώρα 70 AGM-158B JASSM-ER. Η αποδέσμευση επομένως  για την Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί,

Σε ότι αφορά τους SCALP-EG το απόθεμα βρίσκεται στα 91 βλήματα και στους AGM-154  στους μόλις 40. Υπάρχει δηλαδή ένα απόθεμα 131 βλημάτων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεν, εναντίον των S-400 , αλλά είναι φυσικό πως ανάγκη θα υπάρξει για μια πλειάδα άλλων στόχων για να εξαντληθεί το απόθεμα μόνο ενός ή δύο συστημάτων. Η ενίσχυση επομένως με περισσότερα βλήματα των αποθεμάτων (κυρίως των SCALP-EG) θεωρείται ως  επιβεβλημένη.

Η δυνατότητα του S-400 να προσβάλλει στόχους στα 400 χλμ. μέγιστη απόσταση δε σημαίνει βέβαια ότι θα είναι πάντα μια τέτοια συνθήκη ικανή. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες όπως το τουρκικό απόθεμα των βλημάτων 40N6.

Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά των πυραύλων του συστήματος S-400

Ο πύραυλος 40N6 καταστρέφει στόχους σε εμβέλεια 400 Κm και ύψος 185 km.

Ο πύραυλος 48N6DM καταστρέφει στόχους σε εμβέλεια 250 km.

Οι πύραυλοι 9M96E2 έχουν εμβέλεια 120 km και χτυπάνε στόχους σε ύψος 30 km.

Oι πύραυλοι 9M96E διαθέτουν εμβέλεια 40 km, ύψος 20 km.