Τουρκία

Ερντογάν: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια των ΗΠΑ για την δεύτερη παραλαβή S-400

Ερντογάν: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια των ΗΠΑ για την δεύτερη παραλαβή S-400

Αποφασισμένος να προβεί στη δεύτερη παράδοση συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, παρά τις όποιες αντιρρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Άγκυρα είχε προαναγγείλει ότι είναι έτοιμη να αγοράσει τη δεύτερη παρτίδα των S-400, του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος που έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να συζητήσει τη δεύτερη αυτή παράδοση με τη Μόσχα στα τέλη Ιανουαρίου, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Καμία χώρα δεν θα καθορίσει τις εθνικά αμυντικές μας πρωτοβουλίες, αυτές βασίζονται μόνο στις αποφάσεις μας. Το ζήτημα με το πρώτη παρτίδα των S-400 έχει κλείσει, η δεύτερη αποστολή βρίσκεται υπό συζήτηση. Στο τέλος του μήνα, θα έχουμε συνομιλίες με την Ρωσία και θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα, μεταξύ άλλων», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν γνωρίζω τι θα πει ο Μπάιντεν γι’ αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα ζητήσω τη άδεια από κανέναν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Λίγο πιο διπλωματικός, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ήταν «πολύ προβληματικό» για την Άγκυρα να υπαναχωρήσει στο ζήτημα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, που έχει αγοράσει, όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι η διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό θα επιλυθεί μέσω του διαλόγου.

Ο Ακάρ επανέλαβε επίσης, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές την Άγκυρα, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για μια δεύτερη παράδοση συστημάτων S-400.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον περασμένο μήνα κυρώσεις στον Ισμαήλ Ντεμίρ, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας, χώρας συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, και σε τρεις άλλους εργαζομένους της, μετά την απόκτηση των S-400.

«Είναι πολύ προβληματικό το να υπαναχωρήσουμε από το σημείο στο οποίο έχουμε φθάσει. Καλούμε (τις Ηνωμένες Πολιτείες) να πάρουν αποστάσεις από τη γλώσσα των απειλών, όπως οι κυρώσεις», δήλωσε ο Ακάρ.

«Θέλουμε την επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Αν η πλευρά των ΗΠΑ θέλει μια λύση, μπορεί να βρεθεί μια λύση με δουλειά σε τεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Πριν επιβάλουν τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ είχαν εξάλλου αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής του τελευταίας τεχνολογίας αμερικανικού πολεμικού αεροπλάνου F-35 εκτιμώντας πως οι S-400 θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα τεχνολογικά μυστικά του.

Ο Ακάρ δήλωσε χθες πως ελπίζει ότι «η απόφαση αυτή θα αποσυρθεί» και πρόσθεσε πως είναι «αισιόδοξος» για τη μελλοντική επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.