Επικαιρότητα Τουρκία

Γενί Σαφάκ: Ας μην πάρουμε τα F-35

Μπείτε εδώ για να δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία

Να αντιστρέψει επικοινωνιακά το παιχνίδι με τις ΗΠΑ επιχειρεί τώρα η Άγκυρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις φιλοκυβερνητικές ‘πένες’. Η Άγκυρα αρχίζει να σκέφτεται να πει εκείνη τελικά το ‘όχι’ στις ΗΠΑ για τα αμερικανικά μαχητικά, παρόλο που η Ουάσιγκτον έχει ήδη αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα.

Όπως γράφει η εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’ σήμερα, η Άγκυρα σκέφτεται να πει κι αυτή με τη σειρά της ότι δεν τα θέλει τα F-35, γιατί δεν θέλει να είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ σε περίπτωση εμφάνισης τεχνικών βλαβών στα αεροσκάφη και άρα να συνεχιστεί ο εκβιασμός από τους Αμερικανούς.

Ο τίτλος είναι, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, ‘Ας μην πάρουμε τα F35’. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με το να της λένε ‘αν πάρετε τους S-400, δεν θα σας πουλήσουμε τα F-35’, στην Άγκυρα αρχίζει και καλλιεργείται η σκέψη ώστε να μην αγοραστούν τελικά τα αμερικανικά μαχητικά. Στην άποψη αυτή συμφωνούν και η τουρκική πολεμική αεροπορία και το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη παρουσιάζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και στη διάρκεια της χρήσης τους η Τουρκία θα εξαρτάται από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές από τον Οργανισμό της Αμυντικής Βιομηχανίας, «αν αυτή η ένταση καταλήξει σε μη αγορά των F-35, θα είναι μια καλή εξέλιξη», γιατί η Τουρκία θα επικεντρωθεί στη κατασκευή του δικού της εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους και θα επιταχύνει την παραγωγή του TF-X.

Σύμφωνα με τη ‘Γενί Σαφάκ’, πάντως, η Τουρκία θα πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει μέχρι σήμερα για την αγορά των F-35, ακόμη και μέσω της νομικής οδού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να είναι συνέταιρος στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, σύμφωνα με την εφημερίδα.