Τουρκία

Hürjet: «Πράσινο φως» για τη μαζική παραγωγή του προηγμένου τουρκικού μαχητικού

Αριστοτέλης Ωνάσης

Η Τουρκία θα αρχίσει τη μαζική παραγωγή του εγχώρια κατασκευασμένου Hürjet, ένα ελαφρύ μαχητικό και εκπαιδευτικό αεροσκάφος, ανέφερε την Πέμπτη η Hurriyet Daily News.  Η αποκάλυψη έγινε από δήλωση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη.

Η πρώτη πτήση του Hürjet έχει προγραμματιστεί για το 2023, ενώ η Άγκυρα ελπίζει να το χρησιμοποιήσει ως «εκπαιδευτή» για αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, ανέφερε η Hurriyet. Προσθέτει επίσης ότι θα διαθέτει προηγμένο υπολογιστή αποστολής και ραντάρ και ότι «οι δυνατότητες επικοινωνίας από τον αέρα και το έδαφος του αεροσκάφους θα μειώσουν τις απειλές και τους κινδύνους των αποστολών».

Το Hürjet θα έχει μήκος 13,4 μέτρα και άνοιγμα φτερών 11 μέτρα και, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, «θα έχει στόχο να παρέχει περιφερειακή ασφάλεια σε επιθετικές επιχειρήσεις». Η Turkish Aerospace Industries (TAI), ο κατασκευαστής του Hürjet, σχεδίαζε να ξεκινήσει την παραγωγή του αεροσκάφους μέχρι το τέλος του 2021.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Διευθυντής του Προγράμματος Εκπαιδευτικών Αεροσκαφών της TAI, Tuncay Çopur, ισχυρίστηκε ότι το Hürjet θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στο αμφίβιο επιθετικό πλοίο TCG Anadolu, του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Θα έχει επίσης την δυνατότητα να απογειώνεται και να προσγειώνεται από τα επερχόμενα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού», είχε δηλώσει ο ίδιος σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσες εκείνη τη περίοδο.

 

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία Wikipedia Commons