Επικαιρότητα Τουρκία

Η Αγκυρα «γείωσε» τις ΗΠΑ: «Οι S-400 έρχονται νωρίτερα» – USAF: «Συνεχίζεται η εκπαίδευση των Τούρκων στα F-35»

Από Δευτέρα σε ισχύ οι μειώσεις στον ΦΠΑ – Τι θα συμβεί με τον καφέ

Η Τουρκία “γείωσε” τις ΗΠΑ στο αίτημα για αναβολή παράδοσης των S-400 λέγοντας πως “ισως έρθουν ένα μήνα νωρίτερα” με την USAF να απαντά στην τουρκική πρόκληση λέγοντας πως “η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα F-35 συνεχίζεται κανονικά”!

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούτσογλου, η απόφαση για την αγορα του ρωσικού συστήματος είναι τελεσίδικη. Δεν υπάρχει αναβολή, ακύρωση ή καθυστέρηση είναι το μήνυμα της Άγκυρας.

Σήμερα κατά την συνάντηση της με ομάδα δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και ο ανταποκριτής του πρακτορείου TASS στην Ουάσιγκτον, η Αμερικανίδα υπουργός Αεροπορίας, Χέδερ Ουίλσον, ανέφερε σχετικά:

«Συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε τους Τούρκους πιλότους στην αεροπορική βάση Λιούκ» (στην Πολιτεία της Αρίζονα).

Η Τουρκία συζητεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα υπολογίσει τις επιπτώσεις από την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, των οποίων όμως η παράδοση δεν πρόκειται να καθυστερήσει, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η αγορά που σχεδιάζει η Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο της στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35, καθώς και την αγορά εκ μέρους της των αεροπλάνων αυτών, για τα οποία η Ουάσινγκτον λέει πως θα τεθούν σε κίνδυνο εξαιτίας της παρουσίας των S-400.

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, που διαθέτουν F-35, εκφράζουν φόβους ότι το ραντάρ του συστήματος των S-400 θα «μάθει» πώς να εντοπίζει και να παρακολουθεί τα μαχητικά, καθιστώντας τα λιγότερο ικανά να ξεφεύγουν από τα ρωσικά όπλα.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως οι αμερικανικές ανησυχίες είναι υπερβολικές και πιέζει την Ουάσινγκτον να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να εκτιμήσει τους κινδύνους που το σύστημα S-400 θα δημιουργήσει για τα F-35.

«Ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας. Μόλις συμφωνήσουμε σ’ αυτό, θα αποφασίσουμε αν θα υπάρξει ή όχι ομάδα εργασίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται, δεν υπάρχει τίποτε σίγουρο ακόμη», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να καθυστερήσει την παραλαβή του συστήματος S-400, που αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, με αντάλλαγμα να εγκριθεί ενδεχομένως ο σχηματισμός της ομάδας εργασίας.

«Δεν υπάρχει αναβολή ούτε ακύρωση στο στάδιο αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Ούτε είναι στην ατζέντα», πρόσθεσε.

Τουρκία: “Οι S-400 μπορεί να έρθουν έναν μήνα νωρίτερα”

Ο Ισμαήλ Ντεμιρ- πρόεδρος αμυντικής βιομηχανίας που υπάγεται απευθείας στον Ρ.Τ.Ερντογάν, δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα οι S-400 να παραδοθούν τον Ιούνιο.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ο Ντεμίρ είπε:

“Οι πληροφορίες σχετικά με την παράδοση είναι γνωστές, έχουν συζητηθεί παλιότερα.

Είπαμε πως υπάρχει περίπτωση να παραδοθούν αντί του Ιουλίου τον Ιούνιο.

Αυτό ισχύει ακόμη.”

Ο Ντεμίρ ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή αγορά πυραύλων Ρatriot από τις ΗΠΑ δήλωσε πως “οι διμερείς συζητήσεις συνεχίζονται”.