Επικαιρότητα Τουρκία

Κομισιόν:17 μέρες προθεσμία στην Τουρκία για να γλιτώσει τις κυρώσεις

Κορωνοϊός: Στις 15 Δεκεμβρίου η άρση του lockdown στη Γαλλία – Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Μακρόν

Η Τουρκία θα αποφύγει τις κυρώσεις από την Ε.Ε. μόνο εάν τις επόμενες μέρες, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, προχωρήσει με συγκεκριμένες πράξεις σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμες τις επόμενες μέρες γιατί από τη στάση της Αγκυρας θα εξαρτηθούν και οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Οπως είπε, η Τουρκία οφείλει να δείξει με πράξεις τις προθέσεις της το διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αξιολογήσουν την έως τώρα κατάσταση και θα κρίνουν αν μπορεί να προχωρήσει μια θετική ατζέντα ή να ληφθούν μέτρα.

Κληθείς να σχολιάσει τα φραστικά ανοίγματα του Τούρκου προέδρου, τόνισε ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου ήταν απόλυτα ξεκάθαρα και το ίδιο ισχύει για τις προσδοκίες της Ε.Ε., η οποία έχει ζητήσει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο με πράξεις.

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο Τούρκος εκπρόσωπος της προεδρίας της δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ανέφερε ότι η κοινοτική πλευρά υπενθύμισε στον εκπρόσωπο του κ. Ερντογάν τις προσδοκίες της Ε.Ε. και τη θέση των «27» για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τελεσίγραφο

Η αποκλιμάκωση της έντασης στην πράξη είναι και η προϋπόθεση που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι πριν εξετάσουν τα τουρκικά αιτήματα για επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, το μεταναστευτικό και το ενδεχόμενο κατάργησης της βίζας για τα ταξίδια Τούρκων υπηκόων στην Ε.Ε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και κυβερνήσεις κρατών-μελών πιέζουν συντονισμένα την Αγκυρα να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, εάν θέλει να αποφύγει τις κυρώσεις και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. που βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιβ Λε Ντριάν, είχε ζητήσει από την Τουρκία να ανταποκριθεί με συγκεκριμένες πράξεις στα όσα έχουν τεθεί από την Ε.Ε. σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προσθέτοντας ότι οι «27» θα επαληθεύσουν τη στάση της τουρκικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ