Κύπρος Τουρκία

Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί -Με διαφορετικές ατζέντες

Νίκος Φίλης: Εντυπωσιακή ανάρρωση μετά το χειρουργείο – Παίρνει εξιτήριο την ερχόμενη εβδομάδα

Δύο χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά για το Κυπριακό, θα πραγματοποιηθεί σήμερα άτυπη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Δύο χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά για το Κυπριακό, θα πραγματοποιηθεί σήμερα άτυπη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Οσα θα θέσει ο Αναστασιάδης στον Ακιντζί
Οπως αναφέρει το sigmalive Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει στη συνάντηση το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και τις αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα της Αμμοχώστου.  Θα θέσει την ανάγκη συμφωνίας για νέες διαπραγματεύσεις, από εκεί, που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με παράλληλη άρση των παράνομων τουρκικών ενεργειών και την άμεση διακοπή των όποιων προκλητικών πρωτοβουλιών από τον Κουτρέτ Οζερσάι για νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Διαφορετικές ατζέντες Αναστασιάδη-Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να επαναφέρει την πρότασή του για σύστασης κοινής Επιτροπής για το φυσικό αέριο, που απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την αποτελεσματική συμμετοχή, στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας, που παραπέμπει σε οριζόντιο δικαίωμα βέτο. Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την ελπίδα να καταγραφεί στη συνάντηση η θέληση των δύο πλευρών για συνέχιση των επαφών και των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Εντατική προετοιμασία Αναστασιάδη
Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, εντατική υπήρξε η προετοιμασία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, συμβουλεύτηκε όλα τα στοιχεία και ντοκουμέντα που είχε στους φακέλλους του και οι οποίοι περιλαμβάνουν προτάσεις και θέσεις που υποβλήθηκαν, επιστολές που εστάλησαν, συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, όπως επίσης και το Πλαίσιο έξι παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο, ο κ. Αναστασιάδης είναι από καιρό προετοιμασμένος για μια τέτοια συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, «την οποία επεδίωξε, και για τα όσα θέλει να υπογραμμίσει στον Τ/κ ηγέτη προκειμένου αντί της έντασης που προκαλεί η Τουρκία, να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την ουσία του Κυπριακού».