Κύπρος Τουρκία

Κυπριακή ΑΟΖ: Μετά το «Γιαβούζ» αποχωρεί και ο «Πορθητής»

Απόπειρα αυτοκτονίας στον σταθμό του μετρό στον Αγ. Δημήτριο - ΤΩΡΑ

Μετά την αποχώρηση του «Γιαβούζ» από την κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται πως και το δεύτερο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» φεύγει από την περιοχή, σύμφωνα με όσα αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Άγκυρας φαίνεται πως αλλάζουν, καθώς όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα,  ο «Πορθητής» θα αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ έπειτα από παρουσία αρκετών μηνών σε περιοχή ανοιχτά της Πάφου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Yeni Safak το τουρκικό πλοίο ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του ανοιχτά της Πάφου και ετοιμάζεται να επιστρέψει σε κάποιο τουρκικό λιμάνι κι από εκεί να κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα για νέα γεώτρηση, αποχωρώντας έτσι από την Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, το «Γιαβούζ’ που έχει αποχωρήσει ήδη από την κυπριακή ΑΟΖ, βρίσκεται στην Αττάλεια και είναι πιθανό να επιστρέψει για να πραγματοποιήσει νέα γεώτρηση νοτίως της Κύπρου, σε περιοχή όπου δραστηριοποιείται ήδη το «Μπαρμπαρός».

Το «Ορούτς Ρέις» και η ελληνική αντίδραση

Η Yeni Safak εκτός από την αποχώρηση των «Πορθητή» και «Γιαβούζ» ανεφέρεται και στις δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις», το τουρκικό ερευνητικό πλοίο που αναχώρησε από την Αττάλεια υπό τη συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για «ανησυχία των Ελλήνων» επειδή «θεωρούν ότι κατευθύνεται ανατολικά της Κρήτης», ωστόσο προσθέτει στη συνέχεια ότι δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η πορεία και ο προορισμός του «Ορούτς Ρέις».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι: «Οι Έλληνες ανησυχούν που το Ορούτς Ρέις έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης», ενώ σε ειρωνικό ύφος λέει ότι οι Έλληνες θεωρούν τις περιοχές που η Τουρκία διεξάγει έρευνες ως «λεγόμενης ελληνικής δικαιοδοσίας».

Η Yeni Safak προσθέτει επίσης ότι: «το ερευνητικό πλοίο του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πολυτεχνείου της Άγκυρας Bilim-2, το οποίο διεξάγει έρευνες στην περιοχή, έλαβε επίσης αυστηρή σήμανση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την ώρα που ο ελληνικός τύπος διατηρεί εδώ και αρκετό διάστημα στην επικαιρότητα το θέμα των προετοιμασιών της Τουρκίας για έρευνες στις ‘λεγόμενες’ ελληνικές θαλάσσιες περιοχές. Στον ελληνικό τύπο γίνονται επικίνδυνες εκκλήσεις, ακόμη και για επέμβαση στα τουρκικά ερευνητικά πλοία και πλωτά γεωτρύπανα».

Όπως αναφέρει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τόσο τις γεωτρήσεις όσο και έρευνές της, παρακολουθώντας στενά τη δημιουργία τετελεσμένων που επιδιώκει ο άξονας Ε/Κ και Ελλάδας».

Επίσης, προσθέτει ότι η Τουρκία αναμένεται να προβεί και σε άλλα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς νέου ερευνητικού πλοίου και νέου γεωτρύπανου.