Επικαιρότητα Τουρκία

Μ.Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλοι (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα)»!

Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη–Άνδρας κρεμάστηκε στην αποθήκη του σπιτιού του

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου, ρωτήθηκε αν “O άξονας της τουρκικής διπλωματίας μετατοπίζεται προς τη δύση ή την ανατολή” για να απαντήσει πως “Η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί σε κανένα άξονα, γιατί είναι η ίδια ο άξονας και μην το αμφισβητείτε”!

Με μια δήλωση τα είπε όλα. Εν ολίγοις η Άγκυρα όλους τους πιέζει, όλους τους «πουλάει» και όλους τους «αγοράζει». «Πουλάει» τις ΗΠΑ αγοράζοντας τους S-400 και εξετάζει ως μοχλό πίεσης ακόμα και την αγορά των Su-35 (άσχετα με το αν θα την πραγματοποιήσει ή όχι) ενώ έχει επιτρέψει και την ολοκλήρωση του Turkish Stream

«Πουλάει» την Ρωσία μη αναγνωρίζοντας την ανάκτηση της ρωσικής (βάση πληθυσμού και εθνικής συνείδησης αλλά και ιστορικών δικαιωμάτων) Κριμαίας.

«Πουλάει» και την ίδια την Κίνα από την οποία ζητάει και πέρνει λεφτά στέλνοντας επιτροπή η οποία θα ελέγξει τις καταγγελλίες των Ουιγούρων Τούρκων περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Όλους τους έχει στην «πρίζα» για να παίρνει ότι περισσότερο μπορεί.

Έτσι παίζει και το παιχνίδι της πίεσης μέχρι «λιποθυμίας» με Αθήνα και Λευκωσία. Ένα παιχνίδι το οποίο θα ενταθεί μετά τις εξελίξεις που καταγράφηκαν κατά τη συνάντηση των Ν.Αναστασιάδη-Μ.Ακιντζί, την περασμένη Παρασκευή.

Η Τουρκία είναι προφανές ότι δεν ευνοεί την επανέναρξη νέας διαδικασίας στο Κυπριακό, αλλά την ίδια ώρα δεν θέλει να επωμιστεί την ευθύνη για το ναυάγιο μιας νέας προσπάθειας όπως αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος» αν και εμείς δεν είμαστε σίγουροι ούτε για αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται από διπλωματικές πηγές ότι το επόμενο διάστημα οι προκλήσεις και οι έκνομες ενέργειες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα ενταθούν.

Ανάλογες κινήσεις δεν αποκλείεται να γίνουν και με την Αμμόχωστο, επιχειρώντας από πλευράς Τουρκίας, να μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας ακολούθησε νέο μπαράζ προκλητικών και απειλητικών δηλώσεων, από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μετά τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων το Σάββατο, επανήλθε χθες.

Από τη φρεγάτα «Gemliki», η οποία συνοδεύει το γεωτρύπανο Yavuz που βρίσκεται ανοιχτά της Καρπασίας,  διαμήνυσε πως δεν πρόκειται η Τουρκία να κάνει πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου. Σε εμπρηστικές δηλώσεις προέβη και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χουλουσί Ακάρ.

Οι δύο ηγέτες, μετά το ραντεβού της Παρασκευής και τον καθορισμό ενός μικρού οδικού χάρτη, αναμένουν το τηλεφώνημα της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ, για τη νέα κάθοδό της στην Κύπρο.

Αυτό, όπως εκτιμάται, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι συναντήσεις της Τζέιν Χολ Λουτ με τους δύο ηγέτες θα καθορίσουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος αναμένει να ενημερωθεί από την ειδική απεσταλμένη του.

Η Άγκυρα απλώς «αγοράζει» χρόνο, για να συνεχίσει να πιέζει με την ησυχία της και μέχρι τώρα δείχνει ότι παίρνει ότι θέλει ή τουλάχιστον ωθεί τους πάντες στα άκρα και στο τέλος υποχωρούν.

Ακόμα και οι Αμερικανοί υποχώρησαν στις απαιτήσεις της Άγκυρας στην Συρία.

Στην Αθήνα έχουν καταλάβει τι τους περιμένει; Μέχρι τώρα η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να παίξει με όλους όπως θέλει. Αν νομίζουμε ότι θα αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις λόγω διεθνούς κοινότητας, κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος. 

Η Τουρκία ΔΕΝ υπολογίζει αυτούς στους οποίους εμείς δίνουμε ιδιαίτερη αξία. Μπορεί να είναι λάθος της, αλλά στο μεταξύ εμείς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε.

Στην Άγκυρα έχουν μάθει να γελούν με τις συμμαχικές… επιπλήξεις και όπως είπε και ο ίδιος ο Μ.Τσαβούσογλου «όλα περιστρέφονται γύρω από την Τουρκία».